Schoolfotografen krijgen steeds vaker de vraag van ouders of zij schoolfoto’s achteraf willen fotoshoppen: “Ik word geregeld gebeld of er puistjes in het gezicht weggehaald kunnen worden. Of bulten op hun hoofd omdat ze net gevallen zijn, of een pluk haar die net opzij staat”, vertelt Kim Miegies van Schoolfoto.nl aan het NOS Jeugdjournaal.
Lees verder onder de advertentie
Maar dat ouders vaker met die vragen komen, is volgens haar in deze tijd wel logisch.
‘Nooit uit eigen beweging’
“Er is wel veel veranderd”, vervolgt Miegies. “Vroeger was een foto zoals hij was en toen was fotoshoppen niet zo normaal als nu. Tegenwoordig zetten kinderen zelf ook foto’s op Instagram, waar ze allemaal filters overheen gooien.” Groepsfoto’s worden sowieso vaak bewerkt, zodat alle kinderen hun ogen open hebben. Ook wordt er vaak een lichtfiltertje overheen gezet zodat iedereen een ‘frissere’ uitstraling heeft. Miegies: “Maar puistjes? Die halen we nooit uit eigen beweging weg, tenzij ouders erom vragen.”
Toch heeft de fotograaf wel grenzen: “Als je naar Amerika kijkt, daar worden kinderen helemaal strak geshopt, met hele witte tanden. Dat is niet meer natuurlijk. En dat is ook niet wat wij die kinderen of de ouders willen meegeven, want zo zijn die kinderen gewoon niet. We maken er geen plastic fantastic-kindjes van.”
Lees verder onder de advertentie
Flaporen
Ook fotograaf Remco Pronk van Foto Koch is het hiermee eens. “Ik begrijp niet dat iemand flaporen wil bewerken”, zegt Pronk tegen de nieuwssite. “Ze willen soms graag dat we het doen, maar wij doen dat niet. Daar zijn we stellig in: het hoeft niet een perfect plaatje te zijn.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.