Wat kun je doen als je kind gepest wordt? expert geeft advies

12.04.2024 16:24
cartoon network week tegen pesten

Hoe graag we het ook zouden willen, pesten help je niet zomaar de wereld uit. Is jouw kind het mikpunt van pesterijen of heb je hier een vermoeden van? Dit is wat je moet doen volgens pestdeskundige Beau Oldenburg.

Omgaan met pesten

Omgaan met pesten, het blijft lastig. “Je lost het pesten niet op door het slachtoffer op een vechtsport te doen of naar een weerbaarheidstraining te sturen. Als je eenmaal het mikpunt van de groep bent, is het ontzettend lastig om het tij te keren door voor jezelf op te komen, ook al heb je zo’n training gevolgd.” vertelt pestdeskundige Beau Oldenburg van Rijksuniversiteit Groningen en schrijfster van het boek Bij ons gebeurt dat niet aan NU.nl. Dit kan op korte termijn helpen om nieuwe pestsituaties te voorkomen, maar het zal het pesten helaas niet geheel stoppen. Eén perfecte oplossing is er helaas niet.

Publiek

De reden achter het pestgedrag is Beau Oldenburg iets waar ook zeker naar gekeken moet worden. “We weten uit onderzoek dat kinderen vaak pesten omdat ze populair willen zijn. Pesten gebeurt op het moment dat er een publiek is. Een-op-een komt pesten minder voor.” Dat betekent dus dat ook de omstanders een belangrijke rol spelen in het pestgedrag.

Lees ook: Dilemma: ‘Kan ik mijn peuter op het plankje bij de zelfscankassa laten staan?’

De leerkracht

Scholen werken vaak met anti-pestprogramma’s. Veel programma’s zijn volgens Beau Oldenburg wetenschappelijk niet goed onderbouwd. Zij benoemt ook de rol van de leerkracht, die een belangrijke rol hebben in de groepsvorming van de klas. “Als leerkracht kun je aandacht besteden aan die groepsvorming. Het belangrijkste is dat het ‘publiek’ het pesten niet steunt. Er zijn wetenschappelijk bewezen antipestprogramma’s die draaien om het activeren van die omstanders. De leerkracht moet met de hele klas aan de slag met die programma’s”

Wat kun jij als ouder doen?

In haar boek geeft Beau Oldenburg een aantal tips over hoe je er als ouder mee om kunt gaan als je kind gepest wordt.

  • Is je kind ineens vaak ziek, gaan zijn schoolprestaties achteruit of zijn spullen vaker stuk? Wees alert op de mogelijke signalen.
  • Vraag aan je kind hoe zijn dag was. Stel hierbij open vragen of vraag om voorbeelden, zoals wat vond je wel/niet leuk en waarom.
  • Luister echt naar wat je kind te zeggen heeft.
  • Is er echt sprake van pesten? Maak je kind dan duidelijk dat het niet zijn schuld is.
  • Zorg dat je niet oordelend overkomt.
  • Bespreek samen welke vervolgstappen je wilt nemen. Ga dan ook niet zomaar zelf allerlei stappen ondernemen. Je kind zal dan zijn vertrouwen in jou verliezen en je niet meer op de hoogte stellen als er iets gebeurt is rondom het pesten.
  • Bespreek dit met de leerkracht, een mentor en/of antipestcoördinator op de school van je kind. Zij zijn hiervan op de hoogte en kunnen hier dan verder mee aan de slag.
  • Bij echt strafbare feiten, zoals ernstige lichamelijke verwondingen, kan ook de politie ingeschakeld worden.

Bron: NU.nl

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.