Je bent in de supermarkt en je kind blijft maar vragen om koekjes, chips of snoep – en hoewel je steeds nee zegt, zwicht je uiteindelijk toch. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van Spoony, dat als missie heeft om kinderen vaker en gevarieerd gezond te laten eten, blijkt dat de helft van de ouders dit overkomt.
Lees verder onder de advertentie
Ruim vijfhonderd ouders werden ondervraagd, met kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Bijna alle kinderen (88%) vragen hun ouders in de supermarkt om iets lekkers in de kar te leggen. Het gaat dan in bijna driekwart van de gevallen om een product dat de ouder niet wil kopen. Vooral koekjes, snoep en toetjes zijn gewild bij kinderen. Eén op de drie probeert zijn ouders over te halen door te zeggen dat hun vriendje of vriendinnetje het wél krijgt.
Lees verder onder de advertentie
Slecht, slechter, slechtst
Onderdeel van het onderzoek was ook een experiment waarbij kinderen een supermarkt bezochten met een bodycam. Op die manier kon door de ogen van het kind bekeken worden op welke manier zij in de supermarkt in aanraking kwamen met ongezonde verleidingen.
De meeste ouders die aan het onderzoek meededen, waren verbaasd over de uitkomst. Zo ontdekte iemand dat zijn kind niet eens meer wist wat hij moest kiezen, omdat het ongezonde aanbod veel te groot was: ‘De keuze is slecht, slechter of slechtst.’’
Aantrekkelijke plaatjes
Gelukkig is er ook wat positief nieuws te melden. Want uit het onderzoek bleek dat kinderen namelijk óók oog hebben voor groenten en fruit. Eén op de vijf blijft bij dat schap stilstaan en weet dat die producten gezond zijn – en ook best wel lekker.
Maar: hoewel sommige kinderen om een banaan of appel zullen vragen, willen de meeste kinderen toch iets ongezonds. De verleiding van die kleurrijke producten, voorzien van aantrekkelijke plaatjes, is nou eenmaal heel groot.
Lees verder onder de advertentie
‘Gezonde keuzes belangrijk’
Verder werd duidelijk dat veel kinderen de afgelopen maanden zijn aangekomen, omdat scholen en sportclubs dicht gingen en ze veel thuis kwamen te zitten. Daardoor was er niet alleen sprake van minder beweging, maar aten de kinderen ook meer ongezonde tussendoortjes.
Het is volgens de onderzoekers daarom juist nu belangrijker dan ooit om gezonde keuzes te maken. Veel ouders zijn het daarmee eens, want meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan behoefte te hebben aan meer gezonde producten voor hun kinderen in de supermarkt.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Kruidvat viert moederdag met een aanbieding voor… wasmiddel? Jep, je leest het goed. ‘Cadeautip voor Moederdag’ stond er doodleuk boven een knalgele actiepagina vol flacons Ariel. En dat als moederdagcadeau valt verkeerd bij moeders in het hele land.