Onderzoek: helft ouders laat zich door kind overhalen tot ongezonde aankoop

27.11.2020 08:22
teveel snacken voorkomen kinderen

Je bent in de supermarkt en je kind blijft maar vragen om koekjes, chips of snoep – en hoewel je steeds nee zegt, zwicht je uiteindelijk toch. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van Spoony, dat als missie heeft om kinderen vaker en gevarieerd gezond te laten eten, blijkt dat de helft van de ouders dit overkomt.

Ruim vijfhonderd ouders werden ondervraagd, met kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Bijna alle kinderen (88%) vragen hun ouders in de supermarkt om iets lekkers in de kar te leggen. Het gaat dan in bijna driekwart van de gevallen om een product dat de ouder niet wil kopen. Vooral koekjes, snoep en toetjes zijn gewild bij kinderen. Eén op de drie probeert zijn ouders over te halen door te zeggen dat hun vriendje of vriendinnetje het wél krijgt.

Slecht, slechter, slechtst

Onderdeel van het onderzoek was ook een experiment waarbij kinderen een supermarkt bezochten met een bodycam. Op die manier kon door de ogen van het kind bekeken worden op welke manier zij in de supermarkt in aanraking kwamen met ongezonde verleidingen.

 

Lees ook:
Zo maak je van je kind een gezonde eter >

 

De meeste ouders die aan het onderzoek meededen, waren verbaasd over de uitkomst. Zo ontdekte iemand dat zijn kind niet eens meer wist wat hij moest kiezen, omdat het ongezonde aanbod veel te groot was: ‘De keuze is slecht, slechter of slechtst.’’

 

Aantrekkelijke plaatjes

Gelukkig is er ook wat positief nieuws te melden. Want uit het onderzoek bleek dat kinderen namelijk óók oog hebben voor groenten en fruit. Eén op de vijf blijft bij dat schap stilstaan en weet dat die producten gezond zijn – en ook best wel lekker.

Maar: hoewel sommige kinderen om een banaan of appel zullen vragen, willen de meeste kinderen toch iets ongezonds. De verleiding van die kleurrijke producten, voorzien van aantrekkelijke plaatjes, is nou eenmaal heel groot.

 

‘Gezonde keuzes belangrijk’

Verder werd duidelijk dat veel kinderen de afgelopen maanden zijn aangekomen, omdat scholen en sportclubs dicht gingen en ze veel thuis kwamen te zitten. Daardoor was er niet alleen sprake van minder beweging, maar aten de kinderen ook meer ongezonde tussendoortjes.

Het is volgens de onderzoekers daarom juist nu belangrijker dan ooit om gezonde keuzes te maken. Veel ouders zijn het daarmee eens, want meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan behoefte te hebben aan meer gezonde producten voor hun kinderen in de supermarkt.
 

Bron: Spoony

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >