Nibud: ‘Ouders moeten hun kind eerder leren pinnen’

07.01.2019 10:56
kind-leren-pinnen

Nu er steeds minder met contant geld wordt betaald, vindt het Nibud dat kinderen eerder moeten leren om te pinnen en internet bankieren. 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouders niet altijd zeker weten of hun kind veilig met de pinpas en -code omgaat: in 2013 wist nog 90 procent dat niemand kon meekijken als hun kind pinde, nu is dat 72 procent. En dat terwijl al ruim driekwart van de 10- tot 12-jarigen inmiddels een eigen bankrekening heeft.

 

Lees ook
Budgetexpert geeft zakgeldtips: ‘Begin met een euro per week’  >

 

‘Zorgwekkende ontwikkeling’

Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting. “De overgang naar een maatschappij waar plastic dominant wordt, vergt een extra inspanning van ouders,” zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart tegen het AD. “Vroeger gaf je een kind een gulden en zag hij of zij dat het op was. De waarde van digitaal geld is veel lastiger in te zien.” Ook banken moeten meer doen. Weliswaar bieden vrijwel alle grote banken kinderrekeningen aan, de bankieren-apps zijn allemaal op volwassenen gericht. “Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen”, zegt Vliegenthart. “Dat is geen onwil, maar er gebeurt te weinig.”

Bron: ANP / AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >