Door die petieterige (en bewegelijke!) vingers en tenen van je baby kan het knippen van nagels best een gedoe zijn. Daarom een paar tips om het je makkelijker maken.
Lees verder onder de advertentie
Vijlen
Bij pasgeboren baby’s hoef je nog niet met een schaar of knipper aan de haal: tot drie maanden is vijlen (met een kartonnen vijl) het handigst omdat de nageltjes nog zacht zijn.
Stap 1: zorg ervoor dat je baby rustig ligt, bijvoorbeeld na een voeding of tijdens z’n slaapje
Stap 2: pak de vinger of teen van je baby vast en duw de huid naar beneden
Stap 3: vijl één kant op, anders ontstaan er scherpe randjes
Na drie maanden zijn de nagels van je kind harder en kun je een babyschaar of -knipper gebruiken. En ook hierbij het fijnst om te wachten tot je kind moe is of slaapt. Dat scheelt jou een worstelpartij of hysterische huilbui.
Lees verder onder de advertentie
Stap 1: pak de vinger of teen van je baby vast en duw de huid naar beneden. Blijft je kind bewegen, vraag dan of iemand anders het handje of voetje stil kan houden.
Stap 2: hou bij de vingers de vorm van de nagel aan en knip de nagels bij de tenen recht af
Knip je per ongeluk in z’n vinger? Spoel de boel dan af met koud water en druk er een gaasje op – is het bloeden zo gestopt.
Hoe vaak knippen?
Dat verschilt per kind, maar gemiddeld een à twee keer in de week. Teennagels groeien langzamer, dus die hoef je minder frequent bij te houden.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).