‘Mijn zoontje mag niet stoeien van de juf’

10.08.2017 09:20

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. 

Mijn zesjarige zoontje stoeit het liefst de hele dag, ook op school tijdens het speelkwartier. Hij is geen pestkop, maar gewoon heel fysiek en dol op ravotten met zijn vrienden. De juf klaagt daarover bij ons. Ze wil liever dat hij rustig speelt. In de klas gedraagt hij zich prima en hij is dol op leren.

 

Testosteronbommetjes

Uw juf zou eens moeten gaan praten met de boven­meester van de vroegere St. Joseph jongensschool in Maastricht. Daar liep Do als kind elke dag langs op weg naar de Regina Pacis meisjesschool. Zij en haar vrien­dinnen keken dan minachtend naar de kluwen testos­teronbommetjes die permanent aan het vechten was op het schoolplein. De bovenmeester, meester Bartels, greep alleen in als er bloed vloeide. Dat jongens vechten was destijds net zo vanzelfsprekend als het opkomen van de zon. Geen kip die zich erover opwond.

 

'Niks mis mee'

Els had haar zoon Thijs elke ochtend een kalmerend spuitje moeten geven als ze had willen voorkomen dat hij zijn dagelijkse robbertjes worstelde. Als jongetje ging hij het liefst verkleed als He­Man of Zorro naar school – inclusief vervaarlijk plastic mes in zijn Sesamstraat­rugzakje – en toch is hij uiteinde­lijk een vredelievende burger geworden.

 

Onderdrukt

De aard van jongetjes wordt tegenwoordig wel erg onderdrukt, vinden de tantes. Natuurlijk moeten ze leren stoeien zonder elkaar te verwonden. En ze moeten leren meningsverschillen uit te praten. Hun neiging tot fysieke krachtmetingen moet binnen de perken blijven. Maar welke perken? Die van uw juf of die van meester Bartels van de St. Joseph? Wij houden van de midden­ weg. Do gaat uitzoeken of meneer Bartels nog leeft en komt dan bij u terug.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.