De kinderen van Kirsten verschillen als dag en nacht van elkaar, en dat vond ze in het begin best lastig. Maar ze leerde er ook iets belangrijks door.
Lees verder onder de advertentie
Kristen Mae kreeg een zoontje en was dolgelukkig. Maar toch vond ze het moederschap geen appeltje eitje. ‘Mijn zus had al een dochtertje en die was heel lief en ze sliep goed. Ik dacht, dat moet ik dan ook kunnen. Maar mijn zoon had veel meer aandacht nodig. Hij was drukker en sliep ’s nachts maar vier uur achter elkaar. Ik was bekaf en gebroken. Waarom luisterde hij niet en kon ik hem zo moeilijk troosten? En waarom kon mijn zus dit wel? Ik dacht, ik doe vast iets helemaal fout.’
Lees verder onder de advertentie
Anders is anders
Ook toen Kristen vier jaar later een dochter kreeg, vond ze het moederschap verwarrend. Want haar dochter was weer een heel ander kind dan haar zoontje. ‘Zij heeft veel minder aandacht nodig en wil juist soms even met rust gelaten worden. Ze is minder aanwezig, minder druk, dan mijn zoon. Maar het een is niet beter dan het ander.’
Lees verder onder de advertentie
Les
Dat Kristen twee verschillende kinderen heeft gekregen, heeft haar een wijze les geleerd. ‘Ik weet nu dat je ouders nooit moet veroordelen. Je moet jezelf ook niet blijven vergelijken met anderen of je kinderen vergelijken met andere kinderen. Dat heeft geen zin. Ieder kind is anders en iedere moeder doet het anders en dat is prima.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.