Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. 

"Ik ben gek op mijn dochters van zes en acht, maar niet op hun geruzie. Om wie er gelijk heeft. Wie er gewonnen heeft. Wie een stukje speelgoed toebehoort. En ik maar rechter spelen. Ik word er zo moe van, lieve tantes Els en Do. Wat te doen?"

 

Straf weinig

Onlangs vond tante Do de Baedeker voor de vrouw bij haar ouders op zolder. Het onvolprezen boek stamt uit 1953, toen ruzieden broertjes en zusjes ook al. Op een van de vierduizend (!) bladzijden, om precies te zijn pagina 243, staat onder het kopje ‘Kibbelen’: ‘Het is het best kibbelende kinderen te laten betijen en niet in te grijpen zolang het niet de spuigaten uitloopt en ze elkaar permanent hinderen. Wordt het te erg, zet ze dan uit el­kaar. Straf weinig. Het is zo goed als nooit na te gaan wie de meeste schuld heeft en als u beide kibbelaars straft, voelen ze zich beiden verongelijkt.

 

'Speel geen rechter'

Het gevolg is dan mis­schien dat ze zich met elkaar verzoenen in wrok tegen u, maar zulk een vrede is de bedoeling niet. Integendeel, de kemphanen moeten ervan overtuigd zijn dat u van beiden evenveel houdt. Bedenk dat kinderen een twist na vijf minuten zijn vergeten; een onrechtvaardig vonnis van moeder of vader kunnen ze echter heel lang, onder ongunstige omstandigheden zelfs hun leven lang, ont­houden. Ga dus niet op de stoel van de rechter zitten. Aan redelijk inzicht is een kind nog niet toe, als het zijn eigen zaak betreft (vele grote mensen trouwens ook niet).’

 

Gewoon negeren

Wat ons betreft trotseert dit antwoord van pedagoog D.L. Daalder, directeur van een Middelbare Meisjes School, de jaren. De tantes kunnen niet anders dan het toejuichen. Laat uw dochters kibbelen en ga ondertussen heerlijk op de bank liggen met een fijn boek, Kek Mama of uw smartphone. Als het geruzie te luidruchtig wordt, zet dan een koptelefoon op.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >