‘Mijn dochter vindt school niet bijster interessant’. Els en Do geven advies

29.06.2017 14:42

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. 

Ik dacht altijd: als mijn dochter het naar haar zin heeft op school, komt het met het leren vanzelf wel goed. Ze gaat na de vakantie naar groep 4 en ze vindt het inderdaad erg leuk op school (gelukkig), maar lezen, schrijven en rekenen vindt ze niet bijster interessant. De meester zegt dat ze nog erg jong is in haar gedrag en flink achter de vodden gezeten moet worden. Moet ik nu met haar gaan oefenen en werkjes maken of mijn kind juist de ruimte geven om in haar eigen tempo groot te worden?

Wij neigen naar het laatste. Als uw dochtertje in haar gedrag nog heel jong is, moet ze gewoon ouder worden. In het ergste geval blijft ze een jaartje zitten. Daarmee vangt u drie vliegen in een klap: doubleren vindt ze vast haar eer te na, waarmee ze ervaart dat vlijt loont. Verder komt ze bij klasgenootjes die meer op haar ontwikkelingsniveau zitten.

 

U bent haar moeder, niet haar juf

Tenslotte kunt u lekker achterover leunen. Niets is zo vervelend als je kind achter de vodden zitten. U bent haar moeder, niet haar juf. Zo voorkomt u dat u haar dingen opdringt waar ze nog niet aan toe is – dat heeft toch maar een averechts effect. Je kind moet leren een beetje leuk gaan vinden, en het is beter als ze dat zelf ontdekt. Over een jaar spreken wij u weer. Als de deugniet dan nog steeds niets uitvoert, gaan we over naar plan B. De tantes weten namelijk alles van kinderen die achter de vodden moeten worden gezeten.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.