Likdoorn? Zo komt je kind er vanaf

09.10.2020 12:02
likdoorn kind zo kom je er vanaf Beeld: Shutterstock

Een likdoorn wordt ook wel een eksteroog genoemd. Het is een eeltknobbel die voornamelijk tussen de tenen voorkomt en behoorlijk pijn kan doen bij het lopen. Hier lees je hoe je kind er weer vanaf komt.

Een likdoorn is eigenlijk een stuk eelt met een pit. Hij ontstaat door een verhoogde druk op een gedeelte van de voet. Bijvoorbeeld omdat je kind te strakke schoenen draagt of schoeisel dat niet goed past. Ook overgewicht kan een rol spelen of een veranderde stand van de voeten of de tenen.

Hoe herken je een likdoorn?

Je kind kan op zijn voeten ook een wrat hebben. Het verschil zit ‘m in de kern: bij een wrat zijn kleine, zwarte puntjes te zien en bij een likdoorn niet. Verder herken je de likdoorn aan zijn wit-grijze of geel-bruine kleur. Ook zie je vaak een zwelling en een rode huid rondom de likdoorn.

Een likdoorn bevindt zich vaak bovenop de tenen, maar ook aan de buitenkant van de kleine teen. Verder kunnen ze verschijnen op de voetzool of op de bal van de voet.

 

Lees ook:
Wratten bij je kind: zo behandel je ze >

Geeft het klachten?

Als je kind een likdoorn heeft, hoeft hij daar geen last van te hebben. Maar in veel gevallen zijn likdoorns pijnlijk, vooral bij het lopen. Ze kunnen voor een pijnscheut zorgen bij iedere stap.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn likdoornpleisters te koop, die zorgen voor minder druk op de likdoorn. Ook kun je je kind regelmatig een voetbad met soda laten nemen, zodat de huid zachter wordt en je het eelt op zijn voeten kunt verwijderen.

Heeft je kind veel last van de likdoorns of krijg je ze zelf niet weg, ga dan langs de huisarts. Die kan een zalf voorschrijven die de likdoorn verweekt, waarna je ‘m zelf kunt afschaven of afschuren.

Om likdoorns zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat je kind schoenen draagt die goed passen en vooral niet te klein zijn. Ook een steunzool kan helpen, die de druk op bepaalde plaatsen van de voet vermindert.

Bron: Thuisarts & Apotheek en Huid

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >