Onderzoek toont aan: déze kinderleeftijd vinden ouders het moeilijkst

10.11.2023 09:14
kinderleeftijd-moeilijkst

Heb jij het moeilijkste jaar met je kind al achter de rug of moet het juist nog komen? Onderzoek toont aan dat ouders dít de zwaarste kinderleeftijd vinden.

Déze kinderleeftijd vinden ouders het moeilijkst

Misschien denk jij bij de moeilijkste kinderleeftijd wel aan het eerste jaar met je kind. Alles is nieuw, je moet herstellen van je bevalling en die krampjes, tandjes en sprongetjes maken het er ook niet makkelijker op. Of je denkt aan het tweede levensjaar. De terrible two’s en twee is nee zijn natuurlijk niet voor niets bekende fenomenen. Toch zijn deze leeftijden niet het moeilijkst volgens het onderzoek.

Hatefull eights

Eerlijk is eerlijk: iedere leeftijd heeft leuke kanten én uitdagingen. Maar uit onderzoek van internationaal marketingbureau OnePoll is gebleken dat ouders 8 jaar de moeilijkste kinderleeftijd vinden. OnePoll hield een peiling onder 2000 ouders. De term hatefull eights kwam massaal naar voren. Waarom? Vanwege driftbuien en koppig gedrag. Achtjarigen hebben al volop een eigen mening en zijn in staat boos te worden en met de deuren te slaan als ze hun zin niet krijgen. Ook kunnen ze gedrag vertonen als het negeren van hun ouders en met hun ogen rollen.

Verwachtingen en behoeftes botsen

Uit het onderzoek bleek dat ouders de leeftijd van 6 jaar vaak nog erg mee vinden vallen. Vanaf 7 jaar komt driftig en koppig gedrag al meer de kop op steken. Volgens de onderzoekers is 8 jaar een leeftijd waarop kinderen zich al een beetje los willen maken van hun ouders en hun eigen identiteit willen vaststellen. Ook is het een leeftijd waarop ouders meer van hun kind verwachten, bijvoorbeeld hulp in de huishouding. Dit kan flink botsen.

Ieder kind is anders

Kleine side note: ieder kind is anders, dus misschien fietst jouw kind wel fluitend door zijn achtste levensjaar heen. En dat kinderen lekker zelfstandig worden op die leeftijd heeft natuurlijk ook hele fijne voordelen. Het is toch hartstikke leuk om te zien hoe jouw kind zich ontwikkelt tot een mini-mens met een eigen persoonlijkheid? Mocht het toch pittig zijn, onthoud dan: alles is een fase.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >