Kinderkoptelefoon nodig? Hier moet je op letten
Niets leuker voor je kind dan muziek luisteren of spelletjes doen, maar is zo’n koptelefoon wel veilig? En waar moet je op letten als je er een aanschaft? Wij zetten een paar belangrijke aandachtspunten van de kinderkoptelefoon voor je op een rij.
Soorten
Hoofdtelefoons voor kinderen bestaan in allerlei vrolijke kleuren. Maar welk model is geschikt? Er bestaan vier soorten koptelefoons: je hebt de afdekkende hoofdtelefoons, die helemaal om het oor heengaan, en hoofdtelefoons die tegen je oor aan zitten en het oor dus niet helemaal omsluiten. Verder heb je de bekende ‘oortjes’: zeg maar de oordopjes. De eenvoudige variant sluit het oor niet helemaal goed af, terwijl ‘in-ear plugs’ wat verder je oor in gaan en zorgen voor minder omgevingslawaai. Welk model voor je kind het beste is, hangt af van zijn voorkeuren. Laat je kind verschillende modellen testen en ga na welk model comfortabel zit. Het allerbelangrijkste: controleer of er een geluidsbegrenzing op zit, in verband met eventuele gehoorbeschadiging. Maar daarover lees je hieronder meer.
Gebruiksgemak
De meeste kinderkoptelefoons zijn gemaakt van kindvriendelijk materiaal, zodat je kind er altijd veilig mee kan spelen. Let er op dat de hoofdtelefoon comfortabel op het hoofd van je kind zit. Als je kind hem langere tijd draagt – bijvoorbeeld op weg naar de vakantiebestemming – moet hij niet te strak zitten zodat het eventueel nekklachten kan veroorzaken. Ook belangrijk: het gewicht. Is de koptelefoon niet te zwaar? En is de band goed verstelbaar, zodat je kind hem ook nog kan gebruiken als hij is gegroeid?
Lees ook
VLOG: Fijne oorwarmers waarmee je ook muziek kunt luisteren >
Geluid
Een goede en veilige koptelefoon zit comfortabel en sluit de oren goed af. Je kind hoeft dan niet aan de volumeknop te draaien om muziek beter te horen. De meeste kinderkoptelefoons zijn begrensd qua geluid: maximaal 85 dB. Zo kan je kind de muziek nooit te hard zetten. Controleer dit goed als je een koptelefoon gaat kopen, want het is erg belangrijk om het gehoor van je kind te beschermen. Treedt er eenmaal gehoorbeschadiging op, dan is daar niets meer aan te doen. Klaagt je kind wel eens over het horen van een piep of ruis na het luisteren? Ga dan direct langs bij de huisarts. Is je kind jonger dan 4? Let dan extra goed op, want de meeste hoofdtelefoons zijn geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >