Dit geeft een moeder gemiddeld uit aan kinderkleding in het eerste jaar

14.06.2024 11:32
kinderkleding in het eerste jaar Bron: Pexels

Met een baby op komst is een van de leukste dingen in de voorbereiding het shoppen van kleding. Ga je voor een specifieke kleur of voor neutraal? Kies je voor duurzame merken of maakt je dat niet uit? Of kijk je vooral naar de materialen, hoe zachter hoe beter?

Hoe dan ook, baby’s groeien enorm snel uit hun kleding in het eerste jaar, dus koop vooral niet te veel per maat. Benieuwd naar wat een moeder gemiddeld uitgeeft aan kinderkleding in het eerste jaar? Dat lees je hier.

Met zo’n bijna versgebakken baby in je armen, heb je nogal wat kinderkleding nodig dat eerste jaar. In de eerste plaats natuurlijk rompers. Die houden het lijfje van je baby warm en de luier op z’n plek. Dan zijn een paar broekjes handig en wat shirts. Misschien wil je nog een vestje erbij. Denk ook aan sokjes, wat mutsjes en een jas. Zo ben je in een keer alweer wat euro’s verder.

De kosten voor kinderkleding in het eerste jaar

In het eerste levensjaar groeit je baby zo’n vier tot vijf maten. Je hebt dus best wat setjes kleding in verschillende maten nodig dat eerste jaar. De kosten die je kwijt bent aan kinderkleding in het eerste jaar zijn afhankelijk van je smaak, van waar je winkelt en hoeveel je koopt. Ga uit van ongeveer 420 tot 720 euro in het eerste jaar. Dat is zo’n 35 tot 60 euro per maand wat je uitgeeft aan kinderkleding in het eerste jaar. Natuurlijk heb je ook nog andere kosten, zoals die voor luiers en verzorgingsproducten.

Besparen op de kosten voor kinderkleding in het eerste jaar

Het kan een nadeel zijn dat je baby dat leuke setje kinderkleding slechts drie keer draagt dat eerste jaar, maar maak er je voordeel van. Doordat zo’n setje maar een paar keer gedragen is, is het waarschijnlijk nog helemaal mooi. Dat betekent dat je het gemakkelijk weer door kan verkopen. Via Marktplaats of Vinted bijvoorbeeld. Met het geld wat het opbrengt, kun je weer een ander pakje voor je kind kopen.

Kleding overnemen van anderen

De kinderkleding in het eerste jaar hoeft trouwens niet veel te kosten. Je kunt ook even rondvragen aan vriendinnen of zij nog leuke setjes voor je baby hebben liggen die niet meer gebruikt worden. Of kijk naar leuke tweedehands kleding op platformen als Marktplaats en Vinted. Daar staan vaak mooie items op van verschillende merken en in goede staat, tegen een kleine prijs. Bovendien ben je dan ook nog duurzaam bezig.

Girl math: uitverkoop is besparen

Check ook vooral de uitverkoop bij je lievelingsmerken voor kinderkleding om de kosten te drukken dat eerst jaar. Vaak bespaar je zo’n 30 tot 50 procent en heel soms zelfs 70 procent op de mooiste items. Die je, wanneer je baby eruit gegroeid is, natuurlijk weer verkoopt.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.