Kinderartsen waarschuwen voor ‘mogelijk onveilige’ vitamine D-druppels

29.11.2019 13:00
kinderartsen-waarschuwen-vitamine-d-druppels

Kinderartsen adviseren ouders om hun baby geen vitamine D-druppels met de toevoeging propylgallaat (E310) te geven: het is niet bekend of deze stof wel veilig is voor kinderen onder de 1 jaar.

Ook is het wettelijk verboden om propylgallaat voor jonge kinderen te gebruiken, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

 

Extra vitamine D

Jonge kinderen maken zelf nog te weinig vitamine D aan en daarom krijgen ouders in Nederland het advies om hun kind tot vier jaar extra vitamine D te geven. “Maar het is niet 100 procent zeker aangetoond dat de betreffende druppels veilig zijn voor kinderen in het eerste levensjaar”, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde (NVK) tegen de nieuwssite. “Dat betekent dat wij alle Nederlandse kinderartsen hebben meegegeven aan ouders door te geven druppels te kiezen waar geen propylgallaat in zit.” Ook de verenigingen van gynaecologen, verloskundigen, jeugdartsen en huisartsen zijn volgens de voorzitter op de hoogte gesteld. 

 

Lees ook
Onderzoek: 50% van de kinderen eet te weinig groente >

 

Davitamon

RTL Nieuws deed onderzoek in verschillende grote drogisterijen en ontdekte dat E310 in ‘Vitamine D Aquosum’ en ‘Vitamine D Aquosum suikervrij’ van het merk Davitamon zit. Maar of je nu gelijk in paniek moet schieten als jij deze druppels aan je kind geeft? Volgens Illy niet. “Als je bij de drogist staat, kies dan voor de zekerheid het flesje waar dit spul niet in zit.” Ook Davitamon ziet geen reden tot zorg: in een dagdosering van de genoemde producten zit volgens het bedrijf een hoeveelheid propylgallaat die kleiner is dan 0,005 procent van wat een kind van 5 kilo maximaal mag innemen per dag.

RTL Nieuws / NOS

 

De beste berichten van Kek Mama in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >