Kinderartsen adviseren ouders om hun baby geen vitamine D-druppels met de toevoeging propylgallaat (E310) te geven: het is niet bekend of deze stof wel veilig is voor kinderen onder de 1 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Ook is het wettelijk verboden om propylgallaat voor jonge kinderen te gebruiken, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Extra vitamine D
Jonge kinderen maken zelf nog te weinig vitamine D aan en daarom krijgen ouders in Nederland het advies om hun kind tot vier jaar extra vitamine D te geven. “Maar het is niet 100 procent zeker aangetoond dat de betreffende druppels veilig zijn voor kinderen in het eerste levensjaar”, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde (NVK) tegen de nieuwssite. “Dat betekent dat wij alle Nederlandse kinderartsen hebben meegegeven aan ouders door te geven druppels te kiezen waar geen propylgallaat in zit.” Ook de verenigingen van gynaecologen, verloskundigen, jeugdartsen en huisartsen zijn volgens de voorzitter op de hoogte gesteld.
RTL Nieuws deed onderzoek in verschillende grote drogisterijen en ontdekte dat E310 in ‘Vitamine D Aquosum’ en ‘Vitamine D Aquosum suikervrij’ van het merk Davitamon zit. Maar of je nu gelijk in paniek moet schieten als jij deze druppels aan je kind geeft? Volgens Illy niet. “Als je bij de drogist staat, kies dan voor de zekerheid het flesje waar dit spul niet in zit.” Ook Davitamon ziet geen reden tot zorg: in een dagdosering van de genoemde producten zit volgens het bedrijf een hoeveelheid propylgallaat die kleiner is dan 0,005 procent van wat een kind van 5 kilo maximaal mag innemen per dag.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.