Eh, pardon: ‘Mijn kind van negen schaamt zich voor mij’

10.11.2022 11:56
dilemma schamen man botheid Beeld: Shutterstock

Je hebt het vast wel eens naar je hoofd geslingerd gekregen: ‘Mam, stop. Dat is gênant’. Schaamte voor je ouders is een gevoel dat je waarschijnlijk wel herkend van vroeger. Maar dat je kinderen dat nu ook over jou denken, voelt anders. Want jij bent toch niet gênant, maar gewoon lekker jezelf?

Net zoals de meeste ouders kan ook Samm Davidson, moeder van een negenjarige, hierover meepraten. “Ik trek een gescheurde spijkerbroek aan, een oversized vintage sweatshirt en een paar oude witte sneakers. Nu ben ik een veel coolere versie van mezelf dan eigenlijk zou moeten, en dat weet ik. Zelf vind ik dat ik redelijk goed kan meekomen met de jeugd, ik weet genoeg van popmuziek en ik draag hippe kleding. Daarom schrok ik zo toen mijn negenjarige zoon zei dat hij me niet cool vindt. Sterker nog: hij vindt me gênant.”

Niet cool

“Gênant. Pardon? Ik stond perplex toen hij dat voor het eerst zei. We speelden basketbal op de oprit, en ik zei iets cools. Hij keek naar me, duidelijk onder de indruk van mijn vocabulaire. Dus deed ik wat elke zichzelf respecterende basketballer zou doen, althans dat dacht ik: ik deed een dab (je weet wel, waar je je hoofd in de holte van je elleboog gooit en met de andere arm naar de hemel wijst). Ik dacht dat het cool was. ‘Uhm, nee mam. Dit is zo gênant’, hoorde ik mijn zoon zeggen.”

Lees ook: ‘Behalve mijn rust ben ik ook mijn gêne verloren gedurende het moederschap’

Mezelf blijven

“Sindsdien heb ik het vaker gehoord. Toen ik verkleed als rendier naar zijn school kwam voor een kerststuk of toen ik karaoke deed in de keuken. Maar kom op! Heeft hij andere moeders gezien? Ik bedoel – geen belediging – maar sommigen zien eruit alsof ze geen enkel nummer van Justin Bieber kennen. En is dat niet cringe?! Ik denk het niet.

Ik denk dat ik gewoon mezelf blijf. Zelfs als het een beetje gênant is. En eigenlijk vervult mijn zoon gewoon zijn plicht door me het gevoel te geven dat ik gênant ben. Dat is mijn advies: doe lekker je ding en blijf jezelf. Het is echt een fase, en dat gevoel verdwijnt na een tijdje vanzelf weer. Je moet nu alleen even leven met de stempel ‘gênant’.”

Bron: Scary Mommy

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.