kind vegetariër
Beeld: Pixabay

Toen hij erachter kwam dat dieren worden afgemaakt zodat wij die lekker kunnen oppeuzelen, werd de zoon van Thomas Braun meteen vegetariër. 

“Max, weet je wel wat je zit te eten?”
Ik kijk mijn zoon aan terwijl er een stuk kroepoek gedeeltelijk naar binnengaat. Het andere deel belandt op de tafel, de stoel, zijn T-shirt, want zo is Max.
“Kroepoek pap”, zegt hij met volle mond.
“Wat is dat?” vraag ik niet zonder reden.
“Gewoon, een soort chips.”
Ik vertel hem dat het niet een soort chips is maar dat er garnalen in zitten. 

 

Zeg dat het niet zo is

Garnalen die waarschijnlijk levend gekookt zijn nadat ze eerder zonder pardon bij hun familie en vrienden zijn weggerukt. Dat laatste vertel ik er natuurlijk niet bij, want het leed is al niet te overzien. Hij plukt de stukjes haastig van zijn tong en kijkt me aan met een blik die zegt: papa, zeg dat het niet zo is. Ik knik dat het wel zo is en zijn onderlip begint te trillen, er komt een kreukel op zijn kin en dan vloeien de tranen. Hij is verslagen. En woedend. Rent van tafel, smijt de deur keihard achter zich dicht en zoekt troost in zijn Ajax-kussen.

 

Komt zijn vader nú mee

Hij voelt zich een verrader. Hij is medeplichtig aan de brute moord op een onbekend aantal onschuldige dieren. En daar komt zijn vader nú mee. Ik moet alle zeilen bijzetten om hem weer enigszins tot bedaren te brengen.

Max is dan net tien. Een bijzondere jongen. Loopt elke dag in korte broek. Ook als het tien graden vriest. Het maakt hem niet uit wat een ander daarvan denkt. Hij is niet heel stoer, eerder ontzettend lief. Pikt nooit snoep, zegt sorry als een voetballer tegen hem opbotst en wordt woedend als zijn vader even een u-turn maakt waar het niet mag. Hij kan niet tegen onrecht en kleurt zelden buiten de lijntjes. En een halfjaar voor het kroepoek-debacle bereikt hem ineens het nieuws dat er dieren worden doodgemaakt zodat wij die lekker kunnen oppeuzelen.

 

"Ik ga nooit meer dieren eten"

“Is dat echt waar, pap?”, vraagt zoon Max als we gezellig met zijn vieren aan de gourmet zitten. “Dieren worden toch niet doodgemaakt om op te eten, die waren dan toch al dood?” Ik leg uit dat er inderdaad dieren worden geslacht. Maar dat je ook dieren hebt die een goed leven hebben gehad op de biologische boerderij.

Hij laat zijn vork uit zijn handen vallen, spuugt een stuk biefstuk op zijn bord en zegt: “Ik ga nooit meer dieren eten. Nóóit meer.” Ik zeg dat ik dat een goed idee vind. Zijn moeder kijkt me sceptisch aan. “Anders eet je dit nog even op en dan hebben we het er morgen over.” Nou, Max wil het er morgen helemaal niet over hebben. Hij heeft op televisie iets gezien of ze hebben het er op school over gehad, dat dieren worden afgemaakt zodat wij ze kunnen eten en zijn besluit staat vast. Nooit meer vlees en nooit meer vis. Ik verwacht dat dit zo’n vaart niet zal lopen. Weekje misschien, twee hooguit. Aan de andere kant: hij loopt al ook al zes winters in korte broek.

 

Pizza salami zonder salami

Het waait niet over. Het wordt van kwaad tot erger. In de supermarkt weigert hij gehakt in het wagentje te leggen. Wie een vlieg doodslaat is in zijn ogen een moordenaar. En als we vragen wat hij wil eten, zegt hij “Pizza salami. Zonder salami.” En dus eet het hele gezin vaak vegetarisch.

Gegrilde aubergines, courgette en puntpaprika. En couscous. Of roerbakgroenten en quorn met stukjes dés – brokjes gemaakt van microproteïne, zo staat op het pak te lezen. Max eet het met lange tanden. Wij ook. Soms komt hij niet verder dan drie happen. Hier raakt het geduld van zijn vader op. “Max, eet je bord leeg, want anders halen we even een koetje uit de wei...” Ik trap hem echt op zijn ziel met dit soort grappen.
 

Lees ook
8X leuke vegetarische restaurants in Nederland >

 

Offers

Inmiddels hebben we vitamine B12 en andere pillen aangeschaft. Want er bereiken ons berichten van ijzer- en eiwittekort en ander leed door deze fundamentalistische levenshouding. Het is ook niet om aan te zien; liggen er vier heerlijke kippenboutjes in de pan goudbruin te zijn, zit meneer te sabbelen op een vegaburger die zowel qua vorm als smaak veel weg heeft van een Sorbo-schuursponsje.

Op school tarten ze hem. “Eet toch lekker een hamburgertje, man”, zegt klasgenoot Youri. “Hij is toch al dood.” Max zegt: “Hou nu op! Ik ben vegetariër. Dat beslis ik zelf.” Hij houdt er zelfs een spreekbeurt over. Mijn zoon staat vierkant achter zijn beslissing, maar moet flinke offers brengen. Hij is gek op kip en ladysteaks. En op kibbeling en vissticks. Maar hij houdt vol.

 

Een visje mag best

Totdat we met Kees en Gwendolyn een weekend naar Egmond aan Zee gaan. Kees is een grote man, een autoriteit. Hockeyscheidsrechter. Een man die alles weet. Max hangt aan zijn lippen. Kees vindt dat Max best een visje mag eten, dit weekend. Gek genoeg staat Max open voor deze suggestie. Ik geloof mijn ogen en oren niet.

“Pap, ik ga zo vis eten”, zegt Max tegen me. “Eentje die in zee heeft gezwommen. Dat is veel beter dan vissen die in een aquarium zijn opgesloten om dik te worden.” Ik vraag wat voor soort vis, terwijl mijn lijf ruimte maakt voor opluchting. “Kibbeling, pap. Echte, hè? Dus niet van koolvis, maar van kabeljauw. Heeft Kees net uitgelegd.”

Een uur later zie ik een stukje kibbeling bij mijn zoon naar binnen gaan. Hij kijkt me aan met een licht schuldige blik. “Ik heb het wel goed gedaan, pap. Ik vind het toch best knap van mezelf dat ik het anderhalf jaar heb volgehouden.” Alles bij elkaar waren het dertien maanden. In de wereld van een kind duurt alles langer.

 

Biologische kroketten

Nu eet hij weer alles. Wel vroeg hij laatst bij Snackbar Henk of de kroketten biologisch waren. Henk, van het type niet lullen maar pellen, moest erom lachen. En in Muiden, bij restaurant Graaf Floris, wilde Max weten of er geen plofkippen in de saté zaten. 

Voor het gezin is het een zegen, dat alles weer is zoals het was. Eén nadeel: hij heeft weer eczeem in zijn knieholtes, daar had-ie dertien maanden geen last van gehad. Verder zijn we er wat blij mee en we eten intussen zo biologisch mogelijk. Zijn zusje van vijf, die geen zin had om te eten, zei gisteren aan tafel: “Pap, weet je wat ik word?” “Zes?” vroeg ik. “Nee-ee. Vegetarisch pap! Vanaf morgen ben ik vegetarisch.” “Maar morgen eten we patat en kroket”, zei ik. “Oké, overmorgen dan.” 

 

Geen vlees, en dan?

Niemand heeft elke dag vlees en vis nodig. Het broodnodige ijzer komt ook voor in groente en peulvruchten, brood en graanproducten en plantaardige vleesvervangers. Kaas bevat geen ijzer en is dus is geen volwaardige vleesvervanger. Ook quorn bevat te weinig ijzer, maar vitamine C kan helpen de opname van ijzer uit plantaardige producten te bevorderen. Laat je kind daarom bij elke maaltijd groente en/of fruit eten. Vitamine B12 is belangrijk en zit alleen in dierlijke producten. Vegetariërs die wel eieren en melkproducten tot zich nemen krijgen over het algemeen genoeg vitamine B12 binnen. Veel vegetarische voedingsmiddelen zijn verrijkt met B12 waardoor er geen tekorten kunnen ontstaan. In verband met osteoporose (botontkalking) moet er echter ook vitamine D binnenkomen. Plantaardige voeding bevat dit niet. Aan margarine is het toegevoegd en natuurlijk krijg je vitamine D via zonlicht. Kinderen tot vier jaar moeten wel extra vitamine D slikken. En als je kind een donkere of getinte huid heeft, moet hij ook na zijn vierde verjaardag extra vitamine D krijgen. Lekkere vegetarische recepten voor kinderen vind je op Veggie(s) voor Kabouters

 

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2015.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leukste-aanbod-kinderseries-netflix

Netflixen: heerlijk op een luie zondag, maar ook een handige manier om die regenachtige herfstdagen door te komen. Daarom zetten wij een paar fijne kinderseries voor je op een rij.

1. Wanda en de alien (Nederlands gesproken)

Wanda is een lief konijn dat in haar huis onder de boom voor haar familie zorgt. Als een buitenaards vriendje vanuit de ruimte met haar komt spelen, leert ze heel veel bij. Voor alle leeftijden.
 

2. Inspector Gadget


Inspector Gadget is terug en wordt geconfronteerd met zijn aloude vijand, de slechte Dr. Claw, die zijn misdaadorganisatie M.A.D opnieuw heeft geactiveerd. Leeftijd: 6 +
 

3. Skylanders Academy

In deze animatieserie reis je door het immense universum van Skylander waar een ongedisciplineerde bende vrienden, helden met unieke talenten, het kwaad bestrijden. Leeftijd: 6+

 

Lees ook
Éven rust: 7x Netflix-films en series voor volwassenen >


 

4. Kong: koning van de apen

In 2050 wil een kwaadaardige wetenschapper een leger van robotdinosaurussen vrijlaten. Kong en zijn vrienden moeten de boel redden. De trailer is in het Engels, maar op Netflix is-ie ook in het Nederlands te zien. Leeftijd: 6+
 

5. Mia and Me

Door een mysterieus geschenk van haar overleden ouders wordt de 12-jarige Mia naar een betoverende wereld van elven, eenhoorns en de boze koningin Panthea gestuurd (Ook Nederlands ingesproken.) Leeftijd: 6+
 

6. Buurman & Buurman

Twee charmant-onhandige buren werken zich door veel zelfveroorzaakte problemen, en komen altijd tot een oplossing, maar niet altijd op de makkelijkste manier. Voor alle leeftijden
 

7. Sprookjes 2.0 met Masha's verhalen

In deze animatieserie deelt Masha haar eigen versie van sprookjesverhalen door de details net een beetje om te draaien. (Ook Nederlands ingesproken.) Voor alle leeftijden
 

8. Pokémon de serie

Deze serie blijft bij jong en oud populair op Netflix. Nieuwe avonturen en dromen voeren Ash en Pikachu naar Kalos, waar ze nieuwe vrienden maken, nieuwe Pokémon tegenkomen én intrigerende mysteries ontrafelen. Leeftijd: 6+
 

9. LEGO friends: de kracht van vriendschap

Vijf vriendinnen beleven samen avonturen in het stadje waar ze wonen. Knotsgekke belevenissen, liefde en blunders: alles is leuker met vrienden in de buurt. Leeftijd: 6+
 

10. Rupsje Nooitgenoeg

Deze serie, verteld door Carice van Houten, bestaat uit vijf grappige verhalen die ouders helpen hun kinderen (heel handig) in bed te krijgen. Voor alle leeftijden.
 

11. Nijntje

Netflix heeft een groot aanbod aan nijntje-filmpjes. In de 3D-serie laat de vormgeving van nijntje en haar vriendjes volledig tot zijn recht komen. Ook geven de video's kinderen de ruimte om zelf nijntje-verhalen te verzinnen. Voor alle leeftijden.
 

12. Beat Bugs

Met een beetje hulp van rocklegendes leren vijf vriendelijke beestjes belangrijke lessen over de wereld om hen heen, veilig in hun eigen achtertuin. (ook Nederlands gesproken) Leeftijd: 6+


13. Barbapapa

Een serie over leuke figuurtjes die elke vorm kunnen aannemen. Waarschuwing vooraf: de titelsong zit na één keer luisteren ongeveer een week in je hoofd. Alle leeftijden.


14. Robocar Poli

Wanneer Bezemstad wordt getroffen door rampspoed, staan superpolitieauto Poli, brandweerwagen Roy en hun vrienden van het reddingsteam klaar om iedereen te redden (ook Nederlands gesproken). Alle leeftijden.


15. Groentesprookjes in de stad

Pratende groenten die avonturen beleven in de stad of in hun eigen achtertuin: er is geen trailer van verschenen, maar hij is 't kijken waard en zelfs leuk voor volwassenen. Alle leeftijden.

 

16. Lilo & Stitch

Het Hawaïaanse meisje Lilo adopteert een vreemd hondje: een aliën, en bouwt een bijzondere vriendschap met hem op. Door de vrolijke muziek ideaal voor de zomervakantie. Leeftijd: 5-7 jaar.

 

17. Madagascar

Vier verwende dieren uit de Central Park Zoo in New York, lijden onverwacht schipbreuk op het exotische eiland Madagascar. Dan pas ontdekken ze de échte jungle, met hilarische gevolgen van dien. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

 

18. Blue Planet

De prachtige natuurseries van David Attenborough: we zijn er dol op. Kies voor Blue Planet met Nederlandse ondertiteling en je kind ontdekt alles uit de onderzeewereld. Leuk én leerzaam. Alle leeftijden.

 

19. Puffin Rock

Het leven is heerlijk op het mooie Puffin Rock, waar de jonge Oona, haar babybroertje Baba en hun vrienden alles leren over de natuur, vriendschap en familie. Alle leeftijden.

Gebruik je Netflix in de herfstvakantie in het buitenland? Lees dan even dit.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >