‘Je kind financieel belonen aan tafel is goed’

19.01.2017 13:11
kind-financieel-belonen-tafel-goed

Een kleuter die weigert z’n groenten te eten: we hebben er allemaal weleens last van. Om van dit probleem af te komen, is financieel belonen dé oplossing. Althans, dat zegt National Obesity Forum, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet om overgewicht onder Britten tegen te gaan.

“Als er bij elke hap iets op een rekening of in een spaarpot wordt gestopt, leert het kind gezond eten én met geld omgaan”, is de redenering van NOF.

Omkopen

Voedingsdeskundige Natasja Wildeman vindt dit een nogal bijzondere uitspraak: “Eigenlijk zeggen we daarmee: groenten zijn supervies, dus we moeten je omkopen om die te eten”, zegt ze tegen EditieNL. Toch maken veel ouders zich geregeld schuldig aan het ‘omkopen’ van hun kind, zij het zonder geld: “Geen groente, geen toetje: het komt inderdaad veel voor. Maar zo’n beloningssysteem werkt maar tijdelijk. Het is meer bedoeld om kinderen iets voor het eerst te laten proeven.”
 

Wat helpt dan wel?

Volgens Wildeman moeten we niet doen alsof groenten iets zijn om over te onderhandelen, maar gewoon het goede voorbeeld geven: “Als wij eten en zeggen hoe lekker het wel niet is, gaat het kind vanzelf denken: hé, dat moet ik ook proberen. Vervolgens kun je het belonen wanneer hij dat spruitje toch proeft.”