Heb je net een doekje langs de mond van je baby gehaald, komt de volgende speekselgolf alweer naar buiten. Waarom je kind zoveel kwijt en wat je eraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Als je baby een paar weken oud is, zal hij nog niet veel kwijlen. Hij ligt dan voornamelijk op zijn rug. Maar zodra hij richting de zes maanden gaat, begint hij langzaam te brabbelen en dingen in zijn mond te stoppen. Ook bellen blazen van speeksel is bij veel baby’s favoriet, waardoor speeksel in grote hoeveelheid naar buiten kan komen.
Lees verder onder de advertentie
Rond deze tijd komen bij de meeste kinderen ook de eerste tandjes door. Dit kun je merken door rode wangetjes, maar ook omdat je kind meer speeksel produceert en flink gaat kwijlen.
Als hij een jaar of twee is, zul je merken dat hij dat waarschijnlijk nog maar heel minimaal doet.
Het nut van speeksel
Het kan zijn dat je op een gegeven moment het gevoel hebt dat je doekjes blíjft aanslepen om de mond van je baby te deppen. Maar wist je dat het speeksel wel degelijk nut heeft?
Het houdt de mond en keel van je baby vochtig en het maakt het makkelijker voor hem om te slikken. Zodra je baby de fase van eerste hapjes gehad heeft en langzaam moet gaan wennen aan voedsel met meer structuur, helpt het speeksel om dat voedsel zacht en vochtig te maken. Ook breekt het zetmeel af en bevat het speeksel eiwitten die het tandvlees van je kleine beschermen.
Wanneer moet je alert zijn?
Veel speeksel is dus heel normaal, maar in sommige situaties moet je goed opletten. Als het gezicht van je baby de hele tijd nat is, kan één van de volgende dingen aan de hand zijn:
Hij heeft problemen met slikken, bijvoorbeeld door kaakproblemen of slappe mondspieren
Hij kan reageren op bepaalde etenswaren
Het kan een bijwerking zijn van medicatie die hij krijgt
Wat kun je eraan doen?
Raakt de huid van je baby wat geïrriteerd door het overvloedige speeksel, droog dan zijn mond en wangen regelmatig. Of doe een kwijlslabbetje om en verwissel die zodra het te nat wordt.
Verschoon zijn bed vaker, zeker als de hoes van het matras erg nat is geworden en doe een absorberend matje onder het hoeslaken. Heeft je kind ook last van uitslag in zijn gezicht, smeer dan een beschermende babyzalf.
Maak je je zorgen dat je kind wel heel veel kwijlt, neem dan contact op met je huisarts.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).