Je baby kwijlt veel: wat betekent dat?

14.05.2020 10:56
baby kwijlt veel Beeld: Shutterstock

Heb je net een doekje langs de mond van je baby gehaald, komt de volgende speekselgolf alweer naar buiten. Waarom je kind zoveel kwijt en wat je eraan kunt doen, lees je hier.

Als je baby een paar weken oud is, zal hij nog niet veel kwijlen. Hij ligt dan voornamelijk op zijn rug. Maar zodra hij richting de zes maanden gaat, begint hij langzaam te brabbelen en dingen in zijn mond te stoppen. Ook bellen blazen van speeksel is bij veel baby’s favoriet, waardoor speeksel in grote hoeveelheid naar buiten kan komen.

Rond deze tijd komen bij de meeste kinderen ook de eerste tandjes door. Dit kun je merken door rode wangetjes, maar ook omdat je kind meer speeksel produceert en flink gaat kwijlen.

Als hij een jaar of twee is, zul je merken dat hij dat waarschijnlijk nog maar heel minimaal doet.

 

Het nut van speeksel

Het kan zijn dat je op een gegeven moment het gevoel hebt dat je doekjes blíjft aanslepen om de mond van je baby te deppen. Maar wist je dat het speeksel wel degelijk nut heeft?

Lees ook:
‘Poep, luizen, kots en snot. ‘Getver, wat zijn kinderen vies’ >

Het houdt de mond en keel van je baby vochtig en het maakt het makkelijker voor hem om te slikken. Zodra je baby de fase van eerste hapjes gehad heeft en langzaam moet gaan wennen aan voedsel met meer structuur, helpt het speeksel om dat voedsel zacht en vochtig te maken. Ook breekt het zetmeel af en bevat het speeksel eiwitten die het tandvlees van je kleine beschermen.

 

Wanneer moet je alert zijn?

Veel speeksel is dus heel normaal, maar in sommige situaties moet je goed opletten. Als het gezicht van je baby de hele tijd nat is, kan één van de volgende dingen aan de hand zijn:

  • Hij heeft problemen met slikken, bijvoorbeeld door kaakproblemen of slappe mondspieren
     
  • Hij kan reageren op bepaalde etenswaren
     
  • Het kan een bijwerking zijn van medicatie die hij krijgt

 

Wat kun je eraan doen?

Raakt de huid van je baby wat geïrriteerd door het overvloedige speeksel, droog dan zijn mond en wangen regelmatig. Of doe een kwijlslabbetje om en verwissel die zodra het te nat wordt.

Verschoon zijn bed vaker, zeker als de hoes van het matras erg nat is geworden en doe een absorberend matje onder het hoeslaken. Heeft je kind ook last van uitslag in zijn gezicht, smeer dan een beschermende babyzalf. 

Maak je je zorgen dat je kind wel heel veel kwijlt, neem dan contact op met je huisarts.

Bron: Ouders van Nu

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >