Jan Heemskerk

Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: niet mutsen.

 

NIET MUTSEN

Mijn vrouw is dol op fietsen. Ik haat fietsen, maar daar gaat het nu niet om. Mijn vrouw is dol op fietsen en neemt onze Willem al sinds de driewielertijd mee op pad. Gevolg: onze Willem is ook gek op fietsen. Of – laat ik me wat nauwkeuriger uitdrukken: hij ervaart fietsen als een volstrekt normale tak van vervoer, desnoods tot afstanden van een kilometer of dertig, in elk geval op en neer naar school. En dat is toch ook al gauw een kilometer of acht.

Wil hij ergens heen, stapt hij gewoon op zijn fiets. Ook als het regent of vriest en hij met blote benen en een dun trainingsjasje van het voetballen komt. Hij komt niet mutsen, zoals zijn broers vroeger, of papa kan rijden met de auto, omdat het vriest of regent. Of te warm is in de zon. Of te ver. Of eng. Ook vloekt hij niet, zoals zijn vader vroeger, elke meter van elke kilometer van elke fietstocht alle duivels van de hel bij elkaar, omdat hij een pesthekel aan fietsen heeft. Willem fietst gewoon, en dat is dat.

Fundament van een goede opvoeding

Bovenstaande is – en ik weet dat ik hier een boude bewering doe – het fundament van een goede opvoeding. Zorgen dat een kind iets zó gewoon vindt, dat het zich nooit afvraagt of je er een mening over kunt hebben. Of je het leuk of vervelend kunt vinden. ‘Gewoon’, dat zijn dingen waar je niet meer over nadenkt.

Hoe krijg je zoiets voor elkaar? Mijn buurvrouw heeft haar hond, Buurman, geleerd tijdens de dagelijkse wandeling zijn tennisbal bij een bepaald bruggetje te laten liggen. Dan kan zij hem pakken. Hij doet dat elke dag en vraagt zich nooit af of hij die bal misschien tien meter eerder, een straat verder of helemaal niet moet laten liggen. Kinderen zijn net honden. Ondergeschikten trouwens ook, maar daarover een ander keertje meer.

Dresseer

Nu weet ik best dat jullie vrouwen enorm van het doodknuffelen en onderhandelen zijn. En denken dat je kind is gebaat met keuzes, uitruilen, gunstige voorwaarden, beloningen en begrip en vergiffenis als het iets niet wil. Ik ben hier om te zeggen: je hebt ongelijk. Je kind is gebaat met duidelijke instructie, een totaal gebrek aan buigzaamheid en een vriendelijke, doch absolute leider. En dat ben jij. Voed op dat kind. Zet het aan zijn huiswerk en laat het niet opstaan voor het klaar is. Dwing het een bijbaantje te nemen. Laat het ieder rommeltje per direct opruimen op straffe van vroeg-naar-bed. Dresseer die hond, ik bedoel dat kind, en je hebt er een leven lang plezier van. En het kind zelf ook. Tegen de tijd dat het de deur uitgaat, is nog het vroeg genoeg voor zelfbeschikking. En zit het in de basis solide in elkaar.

Jan Heemskerk (53) is radiopresentator en tv-maker, theaterkneus en boekenschrijver, maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen. Je mag hem natuurlijk altijd mailen: jan@kekmama.nl

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ouders die hun kind niet laten inenten, zullen voortaan worden benaderd door experts over het belang van vaccineren. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Blokhuis gaat de strijd aan met anti-vaxxers omdat de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Hij wil dat ouders die hun kind niet laten inenten, gaan inzien hoe belangrijk de vaccinaties zijn. Bijvoorbeeld door ze actief te laten benaderen door experts. 'We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren', zegt hij. Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens de gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

 

Lees ook:
RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren >


Zorgelijk

Afgelopen zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in ons land is gedaald naar 90%. Zeker 95% is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. In 250 van de 380 gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van vorig jaar. Volgens de staatssecretaris is de daling 'heel zorgelijk'. Hij gaat daarom ook nepnieuws over vaccineren aanpakken. Blokhuis: 'Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken.' Bovendien krijgen jongeren die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis te halen.

 

Onderzoek

Ouders worden niet verplicht om hun kind te vaccineren, aldus Blokhuis: 'Je kunt mensen niet dwingen om een spuit in hun lijf te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.' Er wordt wel een onderzoek ingesteld naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten hiervan worden halverwege 2019 verwacht.


Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

buisjes-in-oren-kinderen

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking of niet zo goed hoort, kán er een buisje in het oor worden geplaatst. Maar wat zijn trommelvliesbuisjes precies? Wat doen ze? En wanneer heeft je kind ze nodig?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Wat zijn buisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn plastic buisjes die niet groter zijn dan 1,5 millimeter: kleiner nog dan een luciferkop, dus.

 

Lees ook
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer  >

 

Waar zijn ze goed voor?

Vaak worden ze voor twee dingen gebruikt: als je kind meerdere oorontstekingen heeft gehad (zo'n vier in één jaar) of last heeft van langdurig gehoorverlies door bijvoorbeeld vocht of slijm achter het trommelvlies - ook wel 'lijmoor' genoemd. Dit laatste wordt in eerste instantie veroorzaakt door een flinke verkoudheid, maar ook een vergrote neusamandel kan de oorzaak zijn. Of een slecht werkende buis van Eustachius.

Door de buisjes ontstaat er een tijdelijke 'opening' tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hier kan ontstekingsvocht (bij oorontsteking) of slijm (bij een lijmoor) weglopen. Ook komt er via die buisjes weer lucht in het oor terecht, waardoor geluid beter doorkomt en je kind dus makkelijker kan horen.

 

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Bij problemen stuurt de huisarts jullie door naar een kno-arts. Deze onderzoekt wat precies de oorzaak is van de (geh)oorproblemen en kijkt of buisjes nodig zijn. Vervolgens worden de buisjes geplaatst door middel van een korte, simpele operatie onder narcose: de arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies, haalt het vocht of slijm achter het trommelvlies vandaan en vervolgens wordt het buisje erin geplaatst. Deze ingreep duurt vaak maar een paar minuten en na de operatie mag je kind in principe binnen een paar uur weer naar huis. Wel moeten jullie twee weken na de operatie op controle komen. Vervolgens om de zes maanden, tot de buisjes uitgestoten zijn.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >