Jan legt het nog een keer uit: echte kerels

09.09.2015 10:00
Jan Heemskerk

Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: echte kerels.

ECHTE KERELS

Deze zomer ben ik een week met zoon Willem (11), zijn neef Koen (15) en mijn zwager Theo op mannenmidweek geweest. Het was een idee van Theo, die natuurlijk weet dat er een schat aan mannenwijsheid ligt opgeslagen in mijn machtig brein, en die meende dat het tijd werd te starten met de opleiding-tot-echte-man van onze zoons.

Aldus gingen wij aan boord van het familiejacht, gewapend met een Spotify-playlist met liedjes over bitches, drank, drugs en eenzame cowboys plus een ongenadige hoeveelheid mannenvoedsel. Inderdaad: witte bollen, roomboter, eieren, spek, kaas, steak, Bologna/curry-chips, snoep en zes appels, maar dat was een grapje van mama. Tevens hadden we 24 bier, vier flessen wijn, een wonderlijk kruidendrankje en een machtige variëteit aan fris, appelsap, Radlers en 0,0%-witbier, dat overigens echt niet te zuipen is.

We voeren uit onder de brandende zon, een frisse bries op halve wind, blikje bier in de knuist en het leven was goed. We spraken over dingen als ‘het eerste wat je aan een meisje vraagt dat je leuk vindt’ (‘wat doet je vader?’), en ‘het tweede ding dat je aan een meisje vraagt dat je leuk vindt’ (‘wat doet je moeder?’) en leerden de jongens hoe je moet plassen op een boot (wind mee).

Natuurlijk mocht een bezoek aan de Chinees niet ontbreken tijdens deze testosteronreis, en zo kwamen we terecht in De Proeftuin te Enkhuizen. Willem hield het op een portie kleine loempia’s, maar zijn neef bladerde gedecideerd naar de grotemensengerechten en sprak: “Wij nemen de rijsttafel Peking.”

De hele column van Jan staat in Kek Mama 10-2015. 

Jan Heemskerk (52) is radiopresentator en tv-maker, theaterkneus en boekenschrijver, maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen. Je mag hem natuurlijk altijd mailen: jan@kekmama.nl