‘Ik wil niet dat mijn knappe dochter later onzeker wordt over haar uiterlijk’

27.08.2018 10:57
Els en Do

Mijn dochter (9) is een uitgesproken schoonheid. Dat is niet alleen maar leuk, weet ik uit ervaring. Mijn ouders zeiden voortdurend hoe knap ik was. Toen ik opgroeide wist ik niet of jongens me leuk vonden om mezelf of om mijn uiterlijk. Nu ik ouder word slinkt mijn zelfvertrouwen met elke rimpel.

ELS & DO: Wij hebben gelukkig nooit met dit probleem te maken gehad omdat we zo lelijk zijn als de nacht (met name Do, zegt Els. Met name Els, zegt Do). Maar we hebben wel beeldschone vriendinnen, en die zijn allemaal onzeker over hun uiterlijk. Omdat ze er hun identiteit aan ontlenen. De Britse prins Harry vertelde onlangs over zijn prachtige moeder Diana: ‘Als in een krantje had gestaan dat ze cellulitis had, moesten wij haar opvrolijken.’ Hollywood-sterren gaan om de haverklap naar de plastisch chirurg, soms met rampzalige gevolgen. Zoals de arme Renée Zellweger, die door niemand meer wordt herkend.
 

Camoufleren

U kunt natuurlijk uw dochters schoonheid camoufleren. Door haar bijvoorbeeld een lelijk brilletje op te zetten. Of haar haren in stekeltjes te knippen. Dat deden de ouders van supermodel Cara Delevingne ook – op haar verzoek overigens. Cara ging als kind graag door voor een jongetje. Het is duidelijk dat dat niets heeft opgeleverd.
 

Talenten

Wat ons betreft geeft u uw filmsterkind af en toe een complimentje over haar schoonheid. Dat doen alle ouders en ze moet niet denken dat er iets mis met haar is. Geef dat complimentje langs uw neus weg. Leg er niet de nadruk op. Belicht vooral haar talenten, want die heeft ze ongetwijfeld ook. Is ze goed in rekenen, in taal, kan ze goed zingen, tekenen, toneelspelen? Geef haar veel boeken, neem haar mee de natuur in. Ze moet het leven interessant vinden. Niets is zo saai als een bestaan waarbij je alleen maar bezig bent met je uiterlijk. Denken de tantes, als niet-ervaringsdeskundigen.

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >