Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. 

Ik ben nogal een hypochonder. Heeft mijn oudste blauwe plekken, dan denk ik meteen aan leukemie. Hoest mijn jongste, dan vrees ik een longontsteking. Mijn kinderen zijn heel gezond, maar ik ben altijd bang.

Angsten kunt u het beste toetsen aan de werkelijkheid. En die stemt uitermate vrolijk. Nederlandse kinderen zijn namelijk nog nooit zo gezond zijn geweest als nu. De kans dat uw kind iets afschuwelijks overkomt is tegenwoordig relatief heel klein.

 

Levensverwachting in Nederland

Dat de gemiddelde levensverwachting de afgelopen eeuw is verdubbeld, komt met name doordat de kindersterfte ongelooflijk is gedaald. Een eeuw geleden haalden veel kinderen de vijf jaar niet, een cruciale leeftijd omdat ze daarna genoeg antistoffen hebben tegen veel ziekten. Nu zijn dat er vijf op de duizend. Een eeuw geleden was uw angst dus veel terechter geweest.

 

Nuchter blijven

Jopie Lemmers (82), een vriendin van tante Do, verloor als peuter twee broertjes aan difterie, een ziekte die ze in deze tijd zonder problemen zouden hebben overleefd. Jopies moeder kon zich echter geen hypo­chondrie veroorloven, want ze hield nog tien kinderen over voor wie ze moest zorgen. “Ondanks het verdriet om haar zoontjes, gedroeg moeder zich heel nuchter als een van haar kinderen ziek was”, zegt Jopie. “Ze stopte je in bed, je kreeg een geraspt appeltje en een aai over je bol en moest maar weer snel opknappen. Het gevolg was dat we nooit ziek waren. Zelfs niet in de honger­ winter. We waren mager, maar niet ziek.”

 

Angststoornis

Als het de oude mevrouw Lemmers lukte haar angsten weg te redeneren, moet het u al helemaal lukken. U hebt de statistieken aan uw zijde. Als het niet lukt, gaat u naar de dokter, maar dan voor uzelf. Misschien lijdt u aan een angststoornis, en ook daarvoor heeft de medische wetenschap uitstekende therapieën ontwikkeld.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >