‘Ik ben altijd bang dat mijn kinderen iets overkomt’

27.07.2017 08:19

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. 

Ik ben nogal een hypochonder. Heeft mijn oudste blauwe plekken, dan denk ik meteen aan leukemie. Hoest mijn jongste, dan vrees ik een longontsteking. Mijn kinderen zijn heel gezond, maar ik ben altijd bang.

Angsten kunt u het beste toetsen aan de werkelijkheid. En die stemt uitermate vrolijk. Nederlandse kinderen zijn namelijk nog nooit zo gezond zijn geweest als nu. De kans dat uw kind iets afschuwelijks overkomt is tegenwoordig relatief heel klein.

 

Levensverwachting in Nederland

Dat de gemiddelde levensverwachting de afgelopen eeuw is verdubbeld, komt met name doordat de kindersterfte ongelooflijk is gedaald. Een eeuw geleden haalden veel kinderen de vijf jaar niet, een cruciale leeftijd omdat ze daarna genoeg antistoffen hebben tegen veel ziekten. Nu zijn dat er vijf op de duizend. Een eeuw geleden was uw angst dus veel terechter geweest.

 

Nuchter blijven

Jopie Lemmers (82), een vriendin van tante Do, verloor als peuter twee broertjes aan difterie, een ziekte die ze in deze tijd zonder problemen zouden hebben overleefd. Jopies moeder kon zich echter geen hypo­chondrie veroorloven, want ze hield nog tien kinderen over voor wie ze moest zorgen. “Ondanks het verdriet om haar zoontjes, gedroeg moeder zich heel nuchter als een van haar kinderen ziek was”, zegt Jopie. “Ze stopte je in bed, je kreeg een geraspt appeltje en een aai over je bol en moest maar weer snel opknappen. Het gevolg was dat we nooit ziek waren. Zelfs niet in de honger­ winter. We waren mager, maar niet ziek.”

 

Angststoornis

Als het de oude mevrouw Lemmers lukte haar angsten weg te redeneren, moet het u al helemaal lukken. U hebt de statistieken aan uw zijde. Als het niet lukt, gaat u naar de dokter, maar dan voor uzelf. Misschien lijdt u aan een angststoornis, en ook daarvoor heeft de medische wetenschap uitstekende therapieën ontwikkeld.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.