Als je kind heel erg soepel is en bijvoorbeeld zijn duim op zijn onderarm kan leggen, kan het zijn dat hij hypermobiel is. Maar wat houdt dat precies in en is er iets aan te doen?
Lees verder onder de advertentie
Wat is hypermobiliteit?
Bindweefsel ondersteunt je gewrichten en beperkt je bewegingen. Als het soepeler is dan gemiddeld, worden je gewrichten hypermobiel: een stuk beweeglijker.
Ongeveer 10 tot 15% van de mensen krijgt de diagnose hypermobiliteit. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, omdat de gewrichten van meisjes van nature al beweeglijker zijn. Zit het in de familie, dan is er een grote kans dat je kind het erft.
Wat zijn de symptomen?
Een groot deel van de kinderen met hypermobiliteit heeft geen klachten. Als een kind er wel last van heeft, dan gaat het bijvoorbeeld om een schouder, elleboog of heup die gemakkelijker uit de kom schiet.
Ook vermoeidheid speelt een rol omdat hypermobiele kinderen voortdurend hun spieren moeten aanspannen om te voorkomen dat een gewricht overstrekt of verzwikt. Als gewrichten regelmatig overstrekt worden, kan dat pijn veroorzaken. Ook hebben kinderen met hypermobiliteit wat vaker last van hoofdpijn.
Helaas is hypermobiliteit niet te genezen. Wel kan je kind een aantal dingen doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan:
Luisteren naar het lichaam
Leer je kind dat hij goed moet luisteren naar zijn lichaam. Als hij pijn heeft, kan dat een signaal zijn dat gewrichten overbelast zijn en dat hij rust moet nemen.
Sporten
Zwemmen, yoga, pilates: al deze sporten helpen je kind om zijn spieren te trainen en zo eventuele klachten te verminderen. Ook een fysiotherapeut kan uitkomst bieden.
Lees verder onder de advertentie
Goede schoenen
Zorg ervoor dat je kind een schoen draagt die hoog zit bij de enkels en dus voldoende steun biedt.
Ergotherapie
Heeft je kind een ernstige vorm van hypermobiliteit, dan kan ergotherapie wellicht helpen. Hij krijgt dan hulpmiddelen die ervoor zorgen dat hij zijn gewrichten niet overbelast. Denk dan bijvoorbeeld aan een speciale stoel om goed te zitten en een penverdikking zodat hij gemakkelijker kan schrijven.
Nu de meivakantie achter de rug is, gaat het snel: nog maar twee maanden en dan begint de zomervakantie. Gaan jullie dit jaar voor weekje zon, zee en strand in Spanje of met de auto naar Zeeland? De eerste vraag die opborrelt bij het zoeken naar een vakantie is vaak: wat mag het kosten?
Je zegt “nee”, zij horen “misschien”. Jij dacht dat jij de ouder was, maar sinds deze kleine in je leven is, lijkt het alsof jíj bij hém op tijd naar bed moet. Herkenbaar? Dan heb je misschien een kind met een van deze sterrenbeelden – geboren bazen met een flinke wil.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Je denkt misschien dat een relatie zomaar eindigt, maar het tegendeel is waar. Onderzoekers ontdekten dat het einde meestal al jaren van tevoren zichtbaar is – in twee duidelijke fases.
Anouk (35) is samen met met Laurens (37) en moeder van Cato (6) en Emma (4). Haar schoonouders nemen haar dochters bijna elke maand naar een theatervoorstelling of pretpark, terwijl haar eigen ouders het geld hier niet voor hebben. Moet ze ingrijpen om scheve gezichten te voorkomen?
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (4 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.