Hypermobiliteit bij kinderen: zo zit dat
Als je kind heel erg soepel is en bijvoorbeeld zijn duim op zijn onderarm kan leggen, kan het zijn dat hij hypermobiel is. Maar wat houdt dat precies in en is er iets aan te doen?
Wat is hypermobiliteit?
Bindweefsel ondersteunt je gewrichten en beperkt je bewegingen. Als het soepeler is dan gemiddeld, worden je gewrichten hypermobiel: een stuk beweeglijker.
Ongeveer 10 tot 15% van de mensen krijgt de diagnose hypermobiliteit. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, omdat de gewrichten van meisjes van nature al beweeglijker zijn. Zit het in de familie, dan is er een grote kans dat je kind het erft.
Wat zijn de symptomen?
Een groot deel van de kinderen met hypermobiliteit heeft geen klachten. Als een kind er wel last van heeft, dan gaat het bijvoorbeeld om een schouder, elleboog of heup die gemakkelijker uit de kom schiet.
Ook vermoeidheid speelt een rol omdat hypermobiele kinderen voortdurend hun spieren moeten aanspannen om te voorkomen dat een gewricht overstrekt of verzwikt. Als gewrichten regelmatig overstrekt worden, kan dat pijn veroorzaken. Ook hebben kinderen met hypermobiliteit wat vaker last van hoofdpijn.
Lees ook:
Heupdysplasie bij je baby: wat is het en wat kun je eraan doen? >
Wat kun je eraan doen?
Helaas is hypermobiliteit niet te genezen. Wel kan je kind een aantal dingen doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan:
Luisteren naar het lichaam
Leer je kind dat hij goed moet luisteren naar zijn lichaam. Als hij pijn heeft, kan dat een signaal zijn dat gewrichten overbelast zijn en dat hij rust moet nemen.
Sporten
Zwemmen, yoga, pilates: al deze sporten helpen je kind om zijn spieren te trainen en zo eventuele klachten te verminderen. Ook een fysiotherapeut kan uitkomst bieden.
Goede schoenen
Zorg ervoor dat je kind een schoen draagt die hoog zit bij de enkels en dus voldoende steun biedt.
Ergotherapie
Heeft je kind een ernstige vorm van hypermobiliteit, dan kan ergotherapie wellicht helpen. Hij krijgt dan hulpmiddelen die ervoor zorgen dat hij zijn gewrichten niet overbelast. Denk dan bijvoorbeeld aan een speciale stoel om goed te zitten en een penverdikking zodat hij gemakkelijker kan schrijven.
Bron: Kinderneurologie & 24Baby
Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >