Wetenschappelijk bewezen: zó krijg je je huilende baby gegarandeerd in slaap

16.09.2022 12:39
baby-huilen-slapen

De één laat z’n baby een paar minuten huilen, de ander pakt ‘m na de eerste piep al op. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om je jengelende bloedje te sussen? Wetenschappers van het Japanse RIKEN Center for Brain Science zijn het erover eens: laten huilen is niet de oplossing.

Dit blijkt uit onderzoek onder 21 baby’s.

Hartslag

Van wandelen en zitten tot een aai over de bol in bed: de baby’s (variërend tussen de twee weken en zeven maanden oud) werden zodra ze gingen huilen op verschillende manieren gekalmeerd door hun moeder. Vervolgens keken de wetenschappers naar hoe de baby’s reageerden. Bleven ze wakker of vielen ze in slaap? Ook registreerden ze hun hartslag met een elektrocardiogram (ECG).

Vijf minuten

De resultaten waren opvallend: alle baby’s kalmeerden nadat hun moeder vijf minuten met ze rondliep – dragend of in de kinderwagen. Bleven moeders zitten, dan ging de hartslag van de baby’s juist omhoog en bleven ze huilen. Na het rondje van vijf minuten konden de moeders wél gaan zitten en bleef de baby rustig. Vervolgens legden ze hun kindje na drie minuten in bed. Slechts één op de vijf baby’s begon toen weer met huilen. “18 procent van de onderzochte baby’s sliep zelfs binnen één minuut nadat de vijf minuten waren verstreken”, vertelt Kumi Kuroda in gesprek met Scientias.nl. “Dit suggereert dat dragen de slaap vergemakkelijkt, zelfs overdag, wanneer baby’s normaal gesproken wakker zijn.”

Kleine kanttekening

Goed. Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar we weten allemaal: niet ieder kind is hetzelfde. Leeftijd, ontwikkeling, temperament, gevoeligheid voor prikkels, ook díe punten spelen een belangrijke rol. Een kleine kanttekening is dus wel op z’n plaats.

Meer over het onderzoek lees je hier

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.