De één laat z’n baby een paar minuten huilen, de ander pakt ‘m na de eerste piep al op. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om je jengelende bloedje te sussen? Wetenschappers van het Japanse RIKEN Center for Brain Science zijn het erover eens: laten huilen is niet de oplossing.
Lees verder onder de advertentie
Dit blijkt uit onderzoek onder 21 baby’s.
Hartslag
Van wandelen en zitten tot een aai over de bol in bed: de baby’s (variërend tussen de twee weken en zeven maanden oud) werden zodra ze gingen huilen op verschillende manieren gekalmeerd door hun moeder. Vervolgens keken de wetenschappers naar hoe de baby’s reageerden. Bleven ze wakker of vielen ze in slaap? Ook registreerden ze hun hartslag met een elektrocardiogram (ECG).
Lees verder onder de advertentie
Vijf minuten
De resultaten waren opvallend: alle baby’s kalmeerden nadat hun moeder vijf minuten met ze rondliep – dragend of in de kinderwagen. Bleven moeders zitten, dan ging de hartslag van de baby’s juist omhoog en bleven ze huilen. Na het rondje van vijf minuten konden de moeders wél gaan zitten en bleef de baby rustig. Vervolgens legden ze hun kindje na drie minuten in bed. Slechts één op de vijf baby’s begon toen weer met huilen. “18 procent van de onderzochte baby’s sliep zelfs binnen één minuut nadat de vijf minuten waren verstreken”, vertelt Kumi Kuroda in gesprek met Scientias.nl. “Dit suggereert dat dragen de slaap vergemakkelijkt, zelfs overdag, wanneer baby’s normaal gesproken wakker zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Kleine kanttekening
Goed. Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar we weten allemaal: niet ieder kind is hetzelfde. Leeftijd, ontwikkeling, temperament, gevoeligheid voor prikkels, ook díe punten spelen een belangrijke rol. Een kleine kanttekening is dus wel op z’n plaats.
Meer over het onderzoek lees je hier
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.