Hoe praat je met je kinderen over dodenherdenking?

01.05.2024 19:00

De kalender is weer bijna bij die tijd van het jaar – 4 mei, de dag waarop we onze gedachten richten op degenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, en vervolgens, 5 mei, de dag waarop we die vrijheid vieren. Maar hoe leg je dit allemaal uit aan kinderen?

Vrijheid is geen vanzelfsprekend iets. Het is belangrijk dat kinderen begrijpen dat niet iedereen op deze wereld in vrijheid leeft.

Geen luchtig materiaal

In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. De focus ligt vooral op de Tweede Wereldoorlog. De verhalen uit die tijd zijn niet allemaal koek en ei. Het zijn verhalen over onderdrukking, vervolging en geweld. Niet bepaald luchtig materiaal. Maar kinderen zijn sterker dan je denkt, en met de juiste aanpak kunnen ze deze onderwerpen begrijpen en er zelfs van leren.

Praat erover

Wanneer je met kinderen over oorlog praat, is het belangrijk om hun leeftijd en gevoeligheid in gedachten te houden. Kies een rustig moment en een comfortabele omgeving. Begin met het stellen van open vragen om te peilen wat ze al weten en wat ze willen weten. Gebruik eenvoudige en eerlijke taal, vermijd details die te heftig kunnen zijn voor hun leeftijd, en benadruk altijd dat ze veilig zijn. Blijf kalm en geduldig, terwijl je eerlijk en open blijft, maar pas de details aan op basis van de leeftijd van je kleine. Geef ruimte voor vragen en emoties, en bied troost en geruststelling waar nodig. Probeer ook verhalen te vertellen die hoop en moed tonen, om te laten zien dat zelfs in moeilijke tijden mensen elkaar kunnen helpen en dat er altijd hoop is.

Interactieve manieren

Vind je het moeilijk om erover te praten? Gebruik visuele hulpmiddelen zoals kinderboeken om het onderwerp op een toegankelijke manier te introduceren. Een goede manier om de feiten te brengen is bijvoorbeeld ook via documentaires. Tegenwoordig zijn er talloze documentaires die deze periode behandelen op een manier die ook voor kinderen geschikt is. Let wel op de leeftijdsclassificatie, zodat je niet per ongeluk een avondje horror in de huiskamer haalt. Musea spelen ook een grote rol in het vertellen van deze geschiedenis. Van kamp Vught tot het Verzetsmuseum, er zijn genoeg plekken waar kinderen op een interactieve manier kunnen leren over de Tweede Wereldoorlog.

Nationale Kinderherdenking

Op 4 mei houdt heel Nederland om 20:00 uur twee minuten stilte om de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De Nationale Kinderherdenking doet dit ook, maar dan door en voor kinderen. Kids worden actief betrokken in de aanloop naar de herdenking door middel van zang, dans, toneel en toespraken. Het is een manier om de jongere generatie te betrekken bij het herdenken van onze geschiedenis en het belang van vrijheid.

Bevrijdingsdag

Eindig (een gesprek over) dodenherdenking altijd met een boodschap van hoop en optimisme, en benadruk het belang van vrede, begrip en empathie. Vier zeker ook Bevrijdingsdag op 5 mei, de dag waarop de Duitse bezetting in Nederland eindigde. Na alle indringende verhalen uit boeken, tentoonstellingen, films en vertellingen, is het cruciaal om deze vrijheid te vieren.

Bevrijdingsfestival

Neem de tijd om samen met je kinderen stil te staan bij het belang van vrijheid en vier Bevrijdingsdag met hen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een bevrijdingsfestival. Bevrijdingsfestivals vinden plaats in bijna elke uithoek van ons land. Of je nu in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Utrecht, Zwolle, Almere of Vlissingen bent, je kunt genieten van een dag vol vreugde, muziek, heerlijke hapjes, drankjes en gezelligheid. Iets anders leuks doen? Wat dacht je van deze 21 budgetproof activiteiten voor het hele gezin?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.