Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Dat weten we natuurlijk wel, maar wist je ook dat je als ouder het slaapritme van je kleintje soms onbewust en onbedoeld in de war schopt? Zo zorg jij voor een rustgevende nachtrust.
Lees verder onder de advertentie
Onregelmatige bedtijden
Het handhaven van een duidelijk slaapschema is cruciaal voor kinderen. Onregelmatige bedtijden kunnen hun biologische klok in de war brengen en slaapproblemen veroorzaken. Kinderen gedijen bij voorspelbaarheid, dus het is belangrijk om elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan, zelfs in het weekend. Dit helpt hun lichaam aan te passen aan een gezond slaapritme en zorgt voor een goede nachtrust.
Lees verder onder de advertentie
Schermgebruik voor het slapengaan
Je hebt het vast wel eens eerder gehoord, dat blauwlicht je slaapritme kan verstoren. Het blauwe licht dat door schermen wordt uitgestraald, remt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Daarom is het verstandig om minstens een uur voor het slapengaan scherm gebruik te vermijden. Ga plaats daarvan lezen om kinderen te helpen ontspannen.
Lees verder onder de advertentie
Te veel opwinding voor het slapengaan
Het stimuleren van activiteiten vlak voor het slapengaan kan het voor kinderen moeilijk maken om te kalmeren. In plaats daarvan kun je rustige dingen doen, zoals een warm bad nemen of een boek lezen. Dit helpt hen te ontspannen en tot rust te komen voordat ze gaan slapen en beter door te slapen.
Lees verder onder de advertentie
Ongezond eten
Voedsel en drank kunnen zeker ook van invloed zijn op de slaap van kinderen. Cafeïnehoudende dranken, suikerhoudend voedsel en grote maaltijden kort voor het slapengaan kunnen namelijk de slaap verstoren. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat kinderen geen stimulerende stoffen binnen krijgen en om hun laatste maaltijd en snacks enkele uren voor het slapengaan te plannen. Geef ze liever een gezonde avondsnack om hun honger te stillen. Eet bijvoorbeeld een banaan, een handje kersen of maak een glaasje warme melk dit is allemaal is rijk aan magnesium dat, net als melatonine, een natuurlijk slaapmiddel is
Lees verder onder de advertentie
Angst en stress
Angst, nachtmerries en stress kunnen leiden tot slaapproblemen bij kinderen. Het is essentieel om een veilige en geruststellende slaapomgeving te bieden. Als kinderen zich zorgen maken of bang zijn, praat dan met hen en help ze zich veilig te voelen. Een rustige slaapkamer en een positieve sfeer kunnen angsten verminderen en bijdragen aan een goede nachtrust. Koop een knuffel voor ze zodat ze niet het gevoel hebben dat ze s’nachts alleen zijn.
Lees verder onder de advertentie
Het ondersteunen van een gezond slaapritme voor kinderen is een investering in hun gezondheid. En vergeet niet dat een goede nachtrust voor je kinderen ook meer rust betekent voor jou als ouder.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.