Goede voorbereiding is het halve werk: alles wat je moet weten over vaderschapsverlof

10.01.2019 07:51
alles-wat-je-moet-weten-over-vaderschapsverlof

Hoeveel dagen hebben vaders na de geboorte van hun kind recht op kraamverlof? En is dit betaald of onbetaald? De belangrijkste vragen (en antwoorden) op een rij.

Vanaf 1 januari krijgt de partner van de moeder van een pasgeboren baby in plaats van twee dagen een volledige werkweek (en 100% betaald) verlof. Ook het verlof voor mensen die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen is langer geworden, van vier naar zes weken.

 

Binnen vier weken

Maar hoe vraag je de vrije dagen aan? Eigenlijk heel simpel: na de geboorte van jullie kind moeten vaders zo snel mogelijk, mondeling of schriftelijk, aangeven wanneer ze het kraamverlof willen opnemen. Veel partners kiezen ervoor de (nu nog) twee dagen direct na de bevalling in te laten gaan, maar dit is niet verplicht. Wel moeten ze binnen vier weken na de geboorte bij een thuisbevalling of thuiskomst na een ziekenhuisbevalling worden opgenomen.

Werkgevers mogen de aanvraag trouwens niet weigeren, maar let wel: in je cao kunnen afwijkende voorwaarden staan, waardoor je misschien recht hebt op meer of juist minder dagen.

 

Lees ook
Fotoserie: 8x mannen die het vaderschap iets eh, ‘anders’ hadden voorgesteld >

 

Wetsvoorstel

Vind je de vrije dagen alsnog wat karig? Er ligt een wetsvoorstel waardoor het vanaf 1 januari 2020 mogelijk zou kunnen zijn om in het eerste halfjaar aanvullend nog eens vijf weken verlof op te nemen. In die periode betaalt het UWV vaders (of partners) 70 procent van hun loon door. Even geduld nog, dus.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >