Hoeveel dagen hebben vaders na de geboorte van hun kind recht op kraamverlof? En is dit betaald of onbetaald? De belangrijkste vragen (en antwoorden) op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Vanaf 1 januari krijgt de partner van de moeder van een pasgeboren baby in plaats van twee dagen een volledige werkweek (en 100% betaald) verlof. Ook het verlof voor mensen die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen is langer geworden, van vier naar zes weken.
Lees verder onder de advertentie
Binnen vier weken
Maar hoe vraag je de vrije dagen aan? Eigenlijk heel simpel: na de geboorte van jullie kind moeten vaders zo snel mogelijk, mondeling of schriftelijk, aangeven wanneer ze het kraamverlof willen opnemen. Veel partners kiezen ervoor de (nu nog) twee dagen direct na de bevalling in te laten gaan, maar dit is niet verplicht. Wel moeten ze binnen vier weken na de geboorte bij een thuisbevalling of thuiskomst na een ziekenhuisbevalling worden opgenomen.
Lees verder onder de advertentie
Werkgevers mogen de aanvraag trouwens niet weigeren, maar let wel: in je cao kunnen afwijkende voorwaarden staan, waardoor je misschien recht hebt op meer of juist minder dagen.
Vind je de vrije dagen alsnog wat karig? Er ligt een wetsvoorstel waardoor het vanaf 1 januari 2020 mogelijk zou kunnen zijn om in het eerste halfjaar aanvullend nog eens vijf weken verlof op te nemen. In die periode betaalt het UWV vaders (of partners) 70 procent van hun loon door. Even geduld nog, dus.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.