‘Geef beide ouders zes weken betaald verlof na geboorte baby’

16.02.2018 08:33
21-eeuwsverlof vader-moeder-betaald-verlof

Vaders én moeders moeten in het eerste jaar na de geboorte van hun kind zes weken betaald verlof krijgen. En niet de werkgever, maar de overheid moet dat financieren.

Dat is het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan het kabinet.

 

Financiering

In de verlofregeling die de SER voor ogen heeft, kunnen beide ouders minder gaan werken na de geboorte van hun kind. Ze mogen hiervoor ieder 26 keer het aantal arbeidsuren per week inzetten, zes weken verlof worden doorbetaald. De SER vindt niet dat dit moet leiden tot lastenverzwaring bij de werkgevers: de financiering zou dus vanuit de overheid moeten komen.

 

Lees ook
Fotoserie: 10x vaders tijdens de geboorte van hun kind >

 

Verlof stimuleren

Volgens de SER is het vooral in het eerste half jaar na de bevalling belangrijk om het opnemen van betaald verlof te stimuleren. “Het is een periode waarin ouders keuzes maken voor bepaalde arbeids- en zorgpatronen. En die blijven in de verdere loopbaan vaak gehandhaafd.”

 

Twee betaalde dagen vrij

De partner van de moeder heeft nu recht op twee betaalde dagen vrij na de geboorte. Het kabinet heeft bij zijn aantreden gezegd dit partnerverlof volgend jaar uit te breiden tot vijf dagen doorbetaald. Per 1 juli 2020 kan de partner vijf weken thuis blijven tegen 70 procent van het salaris, aldus het kabinetsvoorstel.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >