In samenwerking met Kek Mama

Gaat jouw kind voor het eerst alleen naar school? Bekijk deze tips

10.09.2002 08:36
kind-voor-het-eerst-alleen-naar-school-tips

En dan ineens sta je om 8 uur ochtends weemoedig in de deuropening te zwaaien. Loslaten is zo simpel nog niet, maar met met deze tips bereid je je kind (en ook een beetje jezelf) goed voor op zijn of haar eerste keer alleen naar school.

Fietsencheck

Misschien een inkopper, maar stap één voor een veilige rit naar school is een veilige fiets. Doen alle lichten het? Werken de remmen goed? Staat het zadel nog op de goede hoogte? Neem een middag de tijd om dit samen te checken en je hebt alweer een zorg minder.

 

Samen de route afleggen

Veilig Verkeer Nederland en Interpolis roepen ouders op hun kinderen goed te begeleiden voordat ze alleen aan het verkeer deelnemen. Niet zo gek ook, want uit onderzoek blijkt dat rond de start van het nieuwe schooljaar het aantal verkeersongevallen met kinderen een behoorlijke piek kent. Hun tip: laat de auto een paar dagen staan, neem de route samen door én oefen thuis met WegWijsVR – een app die kinderen in alle veiligheid, bijvoorbeeld thuis op de bank, leert omgaan met onverwachte situaties. Patty Jansen, onderzoeker bij Interpolis: ‘WegWijsVR bootst de route van huis naar school na. Kinderen moeten in een virtuele omgeving verschillende verkeershandelingen uitvoeren en verbeteren, zoals naar links en rechts kijken voordat ze oversteken, op de verkeerslichten en -borden letten, enzovoorts.’

 

Wijzen op gevaren

Kinderen blijven kinderen: ze doen nu eenmaal dingen die niet mogen. Met muziek in de oren op de fiets stappen, bijvoorbeeld. In het donker zonder licht fietsen. Of tussendoor kijken of er nog een Pokémon in de buurt is. Als je je kind zonder hysterie wijst op de gevaren van zulke acties én voordat-ie wegfiets nog even kijkt of alle apparaten in z’n tas zitten, heb je ook dit probleem getackled.

 

Geen gehaast

Niet zo gek dat je je in het zweet moet werken om je kinderen op tijd de deur uit te laten gaan, maar door bijvoorbeeld ’s avonds al kant-en-klare kledingsetjes neer te leggen, in het weekend brood voor de hele week te smeren (invriezen!) en iedereen op tijd wakker te maken, wordt dat ochtendgejakker vast een tikkie relaxter – hoeft je kind niet als een gek naar school te fietsen om nog op tijd te komen. Wel zo veilig.

 

Meer tips voor een veilige rit naar school lees je in de nieuwe Kek Mama: nu in de winkel!