‘Mijn kind mag elk jaar nieuwe schoolspullen kopen’ – onlangs legden wij onze Kek Mama-lezers deze stelling voor. Benieuwd naar de reacties? Een kleine greep:
Lees verder onder de advertentie
Tanja: “Schriften en kaftpapier zijn ieder jaar nieuw. Pennen vul ik tussendoor al aan als ze leeg zijn. Gymkleding koop ik als ze eruit gegroeid is. Rugzak koop ik nieuw als de oude versleten is. Dat kan ook halverwege het schooljaar zijn. Laptop heb ik bij aanvang op het VO aangeschaft, rekenmachine ook. Omdat ze nu in het vooreindexamenjaar zit heeft ze een speciale nodig. Die heb ik gekocht. Dus gebruiksmaterialen nieuw en de rest wordt vervangen indien nodig (versleten of te klein).”
Anaël: “Koop pas nieuw wanneer versleten. Steeds meer leven in wegwerp cultuur? Daar komen we nog van terug. Ze maken tegenwoordig alles van lage kwaliteit, kijk maar naar telefoons, tv’s en wasmachines: alles gaat kapot tussen twee en vijf jaar, want het moet geld opbrengen.”
Aline: “Wat mijn jongste wil hebben, koop ik. Ik dacht 100 euro kwijt te zijn maar we bleven steken op 40 euro dit jaar. Schriften, mapjes, kaftpapier, lijm en wat tekenspullen. Tassen en rekenmachine zijn nog goed. Agenda volgt nog en sportschoenen al eerder gekocht. Meevaller dus.”
Jose: “Ik vind het leuk om dat wel te doen. Rugtas heeft hij net nieuw voor z’n verjaardag gehad dus dat is nu niet nodig. Maar ik heb wel nieuwe broodtrommel en beker besteld. Ook mooie nieuwe stiften voor in z’n etui en naar de kapper geweest voor een leuk fris koppie. Is het allemaal nodig? Vast niet. Maar ik doe het graag.”
Debbie: “Nope, alleen als het kapot is. Sowieso gaan ze in België naar school en dus hebben ze bijna niks zelf nodig. Gym- en zwemspullen staan voorgeschreven wat ze aan moeten en kopen we gedeeltelijk op school, dus niks spannends aan allemaal.”
Annelies: “Dat mochten wij vroeger ook! Wat een feest. Nieuw kaftpapier, schriften, etui met toebehoren. ‘Ja mam, dat hebben we echt nodig!’ En natuurlijk een nieuwe agenda. Het liefst die van de HEMA, die was het fijnst. Helemaal volplakken met plaatjes uit de Popfoto. Na 40 jaar dus nog steeds een mooie herinnering.”
Denice: “Zolang het niet kapot is niet, en als ze het kwijt raken kopen ze zelf nieuwe dingen van hun zakgeld. Rugtas moeten ze meerdere jaren mee doen, gymtas ook, etui ook, het enige wat ze nu snel kwijt zijn… potloden en gummen.”
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.