Duizelig tijdens je zwangerschap? Dat komt hierdoor (en dit doe je eraan)

21.07.2020 10:32
duizelig tijdens zwangerschap Beeld: Shutterstock

Het kan zijn dat je met een dikke buik opstaat en licht in je hoofd wordt. Duizeligheid komt namelijk bij veel zwangere vrouwen voor, meestal vanaf halverwege de zwangerschap. Wat de oorzaken zijn en of je er iets aan kunt doen, lees je hier.

Duizeligheid in je zwangerschap kan vier oorzaken hebben: een lage bloeddruk, een lage bloedsuikerspiegel, rugligging en bloedarmoede. Per oorzaak leggen we je uit hoe dat precies zit:

Lage bloeddruk

Als je bloeddruk te laag is, kun je duizelig worden en zwarte vlekken gaan zien. Ook trek je misschien wat wit weg. Vaak gebeurt dit als je te snel overeind komt of als je te lang hebt gelopen of gestaan. Vervelend, maar het kan gelukkig geen kwaad – ook niet voor je baby.
Wat helpt is wat zouts te nemen en veel te drinken gedurende de dag.

 

Lage bloedsuikerspiegel

Sla je per ongeluk je lunch over en merk je dat je in de loop van de middag duizelig wordt, dan kan het zijn dat je bloedsuikerspiegel niet onder controle is. Die daalt namelijk als je niet op tijd eet. Je kunt dit dus voorkomen door met regelmaat te eten op vaste momenten.
 

Lees ook:
Zwanger? Dit zijn veelvoorkomende kwaaltjes >

 

Op je rug liggen

Dat klinkt heerlijk – en is het ook – maar tijdens je zwangerschap niet heel verstandig. De baarmoeder kan bij een rugligging namelijk op een belangrijk bloedvat naast je ruggenwervel drukken. Daardoor stroomt er minder bloed terug naar je hoofd: voilà, dat verklaart waarom je licht in je hoofd wordt. Voor je kind is het echter niet gevaarlijk als je een tijdje op je rug ligt.

Heb je zelf geen last van duizeligheid bij een rugligging? Lekker blijven liggen, dan. Niet alle zwangere vrouwen hebben er namelijk last van.

 

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede heb je een ijzertekort en daardoor kun je moe en duizelig zijn. Het wordt geconstateerd met een bloedonderzoek en is te behandelen met ijzertabletten.

 

Nog een paar tips

Er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om duizeligheid tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals dit:

 • Sta altijd rustig op en niet te lang stil
   
 • Houd jezelf koel
  Zo voorkom je oververhitting, waardoor je duizelig kan worden
   
 • Draag loszittende, comfortabele kleding
  Zo wordt je bloedcirculatie niet afgekneld
   
 • Doe rustig aan met sporten tijdens je zwangerschap

Helpen al deze tips weinig en ben je toch regelmatig duizelig? Dan kun je het beste op je linkerzij liggen, zodat er meer bloed naar je hersenen stroomt. Of buig in zithouding zover mogelijk naar voren, met je hoofd tussen je knieën, dan bereik je hetzelfde effect.

Bron: 24Baby & Verloskundigenpraktijk Staphorst

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >