Het kan zijn dat je met een dikke buik opstaat en licht in je hoofd wordt. Duizeligheid komt namelijk bij veel zwangere vrouwen voor, meestal vanaf halverwege de zwangerschap. Wat de oorzaken zijn en of je er iets aan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Duizeligheid in je zwangerschap kan vier oorzaken hebben: een lage bloeddruk, een lage bloedsuikerspiegel, rugligging en bloedarmoede. Per oorzaak leggen we je uit hoe dat precies zit:
Lage bloeddruk
Als je bloeddruk te laag is, kun je duizelig worden en zwarte vlekken gaan zien. Ook trek je misschien wat wit weg. Vaak gebeurt dit als je te snel overeind komt of als je te lang hebt gelopen of gestaan. Vervelend, maar het kan gelukkig geen kwaad – ook niet voor je baby. Wat helpt is wat zouts te nemen en veel te drinken gedurende de dag.
Lees verder onder de advertentie
Lage bloedsuikerspiegel
Sla je per ongeluk je lunch over en merk je dat je in de loop van de middag duizelig wordt, dan kan het zijn dat je bloedsuikerspiegel niet onder controle is. Die daalt namelijk als je niet op tijd eet. Je kunt dit dus voorkomen door met regelmaat te eten op vaste momenten.
Dat klinkt heerlijk – en is het ook – maar tijdens je zwangerschap niet heel verstandig. De baarmoeder kan bij een rugligging namelijk op een belangrijk bloedvat naast je ruggenwervel drukken. Daardoor stroomt er minder bloed terug naar je hoofd: voilà, dat verklaart waarom je licht in je hoofd wordt. Voor je kind is het echter niet gevaarlijk als je een tijdje op je rug ligt.
Lees verder onder de advertentie
Heb je zelf geen last van duizeligheid bij een rugligging? Lekker blijven liggen, dan. Niet alle zwangere vrouwen hebben er namelijk last van.
Bloedarmoede
Bij bloedarmoede heb je een ijzertekort en daardoor kun je moe en duizelig zijn. Het wordt geconstateerd met een bloedonderzoek en is te behandelen met ijzertabletten.
Nog een paar tips
Er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om duizeligheid tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals dit:
Sta altijd rustig op en niet te lang stil
Houd jezelf koel Zo voorkom je oververhitting, waardoor je duizelig kan worden
Draag loszittende, comfortabele kleding Zo wordt je bloedcirculatie niet afgekneld
Helpen al deze tips weinig en ben je toch regelmatig duizelig? Dan kun je het beste op je linkerzij liggen, zodat er meer bloed naar je hersenen stroomt. Of buig in zithouding zover mogelijk naar voren, met je hoofd tussen je knieën, dan bereik je hetzelfde effect.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).