Dit zijn de leukste spelletjes voor kleuters

25.03.2020 10:39
spelletjes-voor-kleuters

Leuk, leerzaam en een extra reden om die iPad (voor een keer) links te laten liggen: deze spelletjes zijn bij kleuters een schot in de roos.

Letters uit het alfabet

Ga naar het bos, strand, de speeltuin of gewoon binnen en geef je kind een letter uit het alfabet. Vervolgens laat je ‘m iets zoeken dat met die letter begint. Heeft-ie het goed? Dan kun je zelf een prijs bedenken. Hartstikke goed voor de taalvaardigheid.

 

Sokken sparen

Gezellig (en handig, laten we eerlijk zijn). Maak een hoopje van de sokken die net uit de was komen en laat je kind steeds twee dezelfde pakken. Je kunt het nog een tikkeltje lastiger maken door er ook andere spullen tussen te leggen waar je er twee van hebt.

 

Kranten meppen

Het spelletje is oersimpel. Het hele gezin zit in een kring en in het midden staat de mepper. Die begint door een naam te roepen. Diegene moet zo snel mogelijk een andere naam roepen. Als de mepper je een mep geeft vóórdat je een andere naam hebt gezegd, ben je af.

 

Lees ook
7x offline spelletjes voor de tablet (en nog gratis ook) >

 

Wat is er anders? 

Hier kun je van alles voor gebruiken: een fruitschaal, de speelgoedkist, koelkast of de schuur – ga zo maar door. Maak een ‘stilleven’ en zorg ervoor dat je kind er goed naar kijkt. Vervolgens doet hij z’n ogen dicht en verander je wat dingen. En dan is het een kwestie van raden wát er veranderd is.

 

Ik zie, ik zie…

Niet alleen een topper in de auto naar Zuid-Frankrijk, ook ideaal tijdens een dag thuis. Heeft je kind het na drie pogingen nog niet geraden? Gooi er dan een extra hint in. Anders ben je tot middernacht zoet. Leuk voor je kleuter, minder voor jou.

 

Spijkerpoepen

Zo’n oudje dat nooit gaat vervelen. En je hebt er bijna niets nodig. Zet een fles neer en bind vervolgens een koordje of een riem om de heup van je kind en de rest van het gezin. Ter hoogte van de billen hangt een touwtje met een spijker eraan. Doel van het spel is om de spijker in de fles te laten zakken. Bij kinderen geldt: hoe jonger, hoe groter de hals van de fles moet zijn. Voor kleuters is een emmer een betere optie.

 

De wereld op z’n kop

Het is de bedoeling dat jouw kind precies het tegenovergestelde doet van wat jij doet. Dus doe jij je arm omhoog? Dan doet je kleuter z’n arm naar beneden. Ga jij zitten? Dan gaat hij staan. Kijk je boos? Dan kijkt hij blij. Succes verzekerd.

 

Wie is het langst stil

Onze favoriet. En behoeft vast geen uitleg ;).

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >