We doen het allemaal maar netjes, je hond een extra bot geven op 4 oktober, maar waarom eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Weet je gelijk wat je moet antwoorden als je kind met het zoveelste ingewikkelde vraagstuk komt. Om 5 uur ’s ochtends.
Lesje geschiedenis
4 oktober is tijdens een internationaal Dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen uitgeroepen tot Werelddierendag, omdat dit de sterfdatum is van de heilige Franciscus van Assisi (1181 – 1226): een enorme dierenvriend uit Italië die uit een welvarend gezin kwam. In zijn jeugd wilde hij ridder worden, maar toen hij tijdens de oorlog tussen Assisi en Perugia ging vechten en vervolgens gevangen werd genomen, gaf hij z’n rijkdom op. Nadat hij vrijkwam trok hij in een klooster en ging niet alleen prediken onder mensen, maar ook onder dieren. Zijn boodschap? Wees goed voor mens, dier en plant.
Werelddierendag bestaat dus sinds 1930, maar pas vanaf de jaren zestig wordt hier meer mee gedaan. Restaurants organiseren openbare maaltijden voor dieren, er worden taarten aangeboden aan olifanten of apen in dierentuinen en veel gemeentes en kinderboerderijen organiseren activiteiten. Ook op basisscholen wordt er veel aandacht aan Dierendag besteed. Zo kunnen kinderen hun huisdier of knuffel mee naar school, worden er dierenknutsels gemaakt of boeken over dieren voorgelezen.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).