Dit moet je weten over de zesde ziekte bij je kind

13.07.2020 08:12
de zesde ziekte kinderen Beeld: Shutterstock

Het herpesvirus type 6 veroorzaakt de ‘zesde ziekte’. Welke klachten horen daarbij en wat kun je doen als je kind het heeft?

De zesde ziekte komt vooral voor bij jonge kinderen, tussen de zes maanden en 2,5 jaar oud. Het wordt veroorzaakt door een virus: het herpesvirus type 6. Dit wordt overgedragen bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Als je kind besmet wordt, duurt het één tot twee weken voordat hij ziek wordt.

Wat zijn de verschijnselen?

Kenmerkend voor de zesde ziekte is hoge koorts – denk aan 39 graden of hoger. Soms zijn de klieren in de hals van je kind of achter zijn oren opgezet.

Binnen drie tot vijf dagen zakt zijn temperatuur en ontstaan er kleine, lichtrode vlekjes in zijn gezicht en nek. Later kunnen die ook op zijn romp voorkomen. Deze uitslag is onschuldig en verdwijnt meestal binnen twee dagen.

 

Lees ook:
Vlekjesziekten bij kinderen >

 

Wat kun je eraan doen?

De zesde ziekte gaat meestal binnen een aantal dagen vanzelf over. Je hoeft dus in feite niets te doen, maar je kunt je kind wel helpen om te zorgen dat hij zo min mogelijk last heeft van de klachten. 

Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij voldoende drinkt en rust neemt. Bij koorts moet hij zijn warmte kwijt kunnen, dus trek hem dunne kleding aan. Je kunt eventueel paracetamol geven als je kind zich erg ziek voelt.

 

Wanneer moet je alert zijn?

Als je kind jonger is dan drie maanden en deze verschijnselen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Doe dit ook als je de situatie niet vertrouwt of als je kind steeds zieker wordt en bijvoorbeeld heel weinig drinkt, veel braakt of suffig wordt.
 

Bron: Thuisarts.nl