Het herpesvirus type 6 veroorzaakt de ‘zesde ziekte’. Welke klachten horen daarbij en wat kun je doen als je kind het heeft?
Lees verder onder de advertentie
De zesde ziekte komt vooral voor bij jonge kinderen, tussen de zes maanden en 2,5 jaar oud. Het wordt veroorzaakt door een virus: het herpesvirus type 6. Dit wordt overgedragen bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Als je kind besmet wordt, duurt het één tot twee weken voordat hij ziek wordt.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de verschijnselen?
Kenmerkend voor de zesde ziekte is hoge koorts – denk aan 39 graden of hoger. Soms zijn de klieren in de hals van je kind of achter zijn oren opgezet.
Binnen drie tot vijf dagen zakt zijn temperatuur en ontstaan er kleine, lichtrode vlekjes in zijn gezicht en nek. Later kunnen die ook op zijn romp voorkomen. Deze uitslag is onschuldig en verdwijnt meestal binnen twee dagen.
De zesde ziekte gaat meestal binnen een aantal dagen vanzelf over. Je hoeft dus in feite niets te doen, maar je kunt je kind wel helpen om te zorgen dat hij zo min mogelijk last heeft van de klachten.
Lees verder onder de advertentie
Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij voldoende drinkt en rust neemt. Bij koorts moet hij zijn warmte kwijt kunnen, dus trek hem dunne kleding aan. Je kunt eventueel paracetamol geven als je kind zich erg ziek voelt.
Wanneer moet je alert zijn?
Als je kind jonger is dan drie maanden en deze verschijnselen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Doe dit ook als je de situatie niet vertrouwt of als je kind steeds zieker wordt en bijvoorbeeld heel weinig drinkt, veel braakt of suffig wordt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).