Dit moet je weten als je kind stottert
En dan ineens begint jouw babbelende peuter of kleuter te stotteren. Hoe ontstaat dit en wat kun je ertegen doen?
Wat is stotteren?
Stotteren houdt in dat je kind niet vloeiend praat. Een letter of lettergreep wordt bijvoorbeeld een paar keer herhaald, of de spraak blokkeert bij een bepaalde letter. Het komt vaak voor, in Nederland zijn er zo’n 170.000 mensen die stotteren. Meestal begint het stotteren bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Op zich is het normaal dat kleine kinderen soms ineens een periode wat onduidelijker of minder vloeiend praten. Als dit langer dan 3 maanden aanhoudt, spreken we van stotteren.
Lees ook
‘Uit mijn pestverleden kwam iets heel moois voort’ >
Hoe ontstaat stotteren?
Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van stotteren. Zo vermoeden wetenschappers dat een afwijking in het zenuwstelsel hier een rol in speelt. Dat betekent dat stotteren steeds meer als een medisch probleem wordt beschouwd. Maar ook erfelijkheid draagt een steentje bij in het ontstaan van stotteren: vaak zie je dat in een familie meerdere mensen stotteren (of vroeger gestotterd hebben). Invloeden vanuit de omgeving kunnen het stotteren verergeren, zoals een keer uitgelachen worden. Ook spanningen en negatieve gedachten maken het stotteren soms erger.
Wat kun je ertegen doen?
Bij jonge kinderen kan het stotteren vanzelf weer overgaan. Duurt het stotteren echter langer dan twee jaar, dan is stottertherapie bij een logopedist of stottertherapeut (dit is een logopedist die gespecialiseerd is in stotteren) aan te raden. Hierbij worden oefeningen gedaan om het stotteren te herkennen en te verminderen. Bij kleine kinderen wordt dit vaak in een spelvorm gedaan, en ook ouders worden hierbij betrokken. Kinderen kunnen erg onzeker worden van stotteren. De therapie is er ook op gericht om het zelfvertrouwen te vergroten en het plezier in spreken weer terug te krijgen.
Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >