In samenwerking met Kek Mama

Dít is waarom samen spelen met je baby of dreumes belangrijk is

06.10.2022 11:32

Geen jaar vliegt zo snel voorbij als het eerste levensjaar van je baby. Hij wordt immers geboren als een ieniemienie mensje dat volledig afhankelijk is, maar leert in een paar maanden tijd rollen, zitten, staan, kruipen en misschien zelfs al lopen. Is je baby eenmaal een dreumes, dan komen daar ook nog eens de eerste woordjes bij.

Kortom: hij maakt grote ontwikkelingen door. Door samen met je kind te spelen, draag je ook bij aan die ontwikkeling. Hoe dat zit? Nou, zo.

Spelenderwijs leren

Je baby kan vol verbazing kijken naar bladeren aan bomen, dieren – zelfs het contrast van een zwart tv-scherm op een witte muur is al razend interessant. Maar niet alleen door te kijken, ook door te spelen leert je baby steeds meer van de wereld om hem heen. Dat een knisperboekje grappige geluiden maakt, bijvoorbeeld. En dat een ‘normaal’ boek dat niet doet. Maar ook dat een bal kan stuiteren – en zijn knuffel juist niet.

Taal

En dan hebben we het nog niet eens over de impact op z’n taalontwikkeling, want samen in zo’n (knisper)boekje lezen is ook goed voor z’n woordenschat. Heb je al een dreumes rondbanjeren, dan kun je weer andere activiteiten aanbieden om z’n taalontwikkeling te stimuleren. Papieren boekjes blijven leuk, maar je kunt ook gebruikmaken van boekjes die geluidjes maken. Neem ‘Mijn Eerste 100 Woordjes’ van VTech: je kind drukt op een plaatje, en hoort vervolgens welk woordje erbij hoort – in zowel het Nederlands als Engels. Hoe leuk is dat? Kortom: het lijken misschien simpele activiteiten, maar je baby of dreumes wordt er instant slimmer door.

Grijpgrage handjes

Toegegeven: dat een bal stuitert, interesseert je newborn nog geen, eh… bal. In de eerste paar maanden bestaat ‘spelen’ met je baby voornamelijk uit knuffelen, praten en contact maken. Dat verandert als-ie zo’n vier maanden oud is, want dan gaat hij steeds vaker naar voorwerpen grijpen. Kan met een beetje pech jouw neus zijn (auw!), maar bij voorkeur grijpt-ie naar wat leuke speeltjes. Denk aan een rammelaar, een (daar is-ie weer) knisperboekje of een knuffeltje van allerlei verschillende texturen en materialen. Oh, en bij dat grijpen hoort ook ‘proeven’, want je baby ontdekt voorwerpen ook met z’n mond.

Meer interactie

Is je baby de zes maanden gepasseerd, dan krijgt samen spelen weer een nieuwe wending. Er is meer interactie en je zult merken dat je kind jou vaker probeert na te doen. Met het maken van geluiden, bijvoorbeeld, of bewegingen – denk ‘kiekeboe’! Niet alleen goed voor z’n ontwikkeling, ook cruciaal voor jullie band samen.

Eerste stapjes

Ook op motorisch vlak gebeurt er van alles. Rollen (een spiegeltje of handdoek kan helpen je kind op z’n buik te laten rollen, niets leuker dan z’n eigen gelaat zien, namelijk), kruipen, staan, misschien al wat stapjes… Al kan die laatste fase ook best even duren – en dat is ook prima. Hoe je ’m daarin kunt stimuleren? Met een loop- of blokkenkarretje bijvoorbeeld. Al heb je ook gegarandeerd succes met de Baby Walker van VTech. Het is een stevig karretje waardoor je kind goeie ondersteuning heeft, en daarbij zitten er talloze knopjes op waarop hij kan drukken – geloof ons, voor een baby of dreumes zijn knopjes helemaal het einde – waarmee de knipperende lichtjes, geluidjes én de muziekjes afgaan. Daarbij: staat hij eenmaal achter z’n kar te shinen, reken maar dat hij trotser dan trots is – en jij ook, natuurlijk.