In samenwerking met Kek Mama

Dít is de reden waarom je kind vaker in een boom moet klimmen

01.04.2010 12:29

‘Pas op!’, ‘Doe voorzichtig!’ Je kind hoeft maar naar een hoge boom of glijbaan te kijken en je krijgt het al Spaans benauwd. Herkenbaar? Laat het los, leun achterover en zeg in plaats daarvan dit.

Buitenspelen is fantastisch, maar onverschrokken toekijken hoe je kind in een boom klautert of met een rotvaart van de berg afracet op z’n fiets? Nou nee, liever niet. Hij zal maar vallen! Of zijn hoofd keihard stoten. Het laatste wat je als moeder wilt, is dat je kind zich pijn doet.

Bang om fouten te maken

Toch is dapper in een torenhoog klimrek klauteren of met de step over een krakkemikkig, smal bruggetje sjezen goed voor kinderen. Volgens het expertisecentrum van veilig opgroeien heeft risicovol (buiten)spelen namelijk een positieve invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Ze leren meer risico’s inschatten, worden zelfredzaam en bouwen zelfvertrouwen op. Door je kind te pas en te onpas op alle mogelijke gevaren te wijzen, durft hij minder risico’s te nemen en wordt hij sneller bang om fouten te maken. Juist van een keer vallen leren ze dat ze het zo de volgende keer dus niet moeten doen.

10 seconden

De kunst is dus om die overbezorgde moederkloek los te laten en van een afstandje toe te kijken hoe je kind zijn eigen grenzen verkent. En om steeds af te wegen hoe gevaarlijk de capriolen zijn die hij uithaalt. Betrap jij jezelf erop dat je (te) snel ‘Stop, kijk uit!’ roept?  Leer jezelf dan aan om eerst tien seconden te wachten zodat je zeker weet of ingrijpen wel écht nodig is. Of maak je kleine avonturier op een andere manier bewust van de risico’s.  Zeg in plaats van ‘Kijk uit’ bijvoorbeeld eens ‘Het heeft geregend, voel eens hoe glad de stenen zijn’.

Smeren en weer door…

Valt je kind een keer? Geen paniek, kinderen kunnen best tegen een stootje. VSM Arnikind Vallen en stoten gel met de natuurlijke ingrediënten Arnica en Calendula (voor kinderen vanaf 0 jaar en alleen te gebruiken op de intacte huid) is er om de pijnlijke plek te verzorgen en verkoelen. Kan hij daarmee weer lekker op avontuur. Verkrijgbaar bij de drogist.

Kelly, moeder van Lana (8), Aimy (3), en Feline (1) blogt op kellycaresse.nl en gebruikt de gel al jaren. “Naast de eindeloze stroom kusjes en knuffels, vind ik één van de leukste dingen aan moeder zijn dat je een soort wereldkampioen oplossingen bedenken wordt. Mijn oplossing bij valpartijen is VSM Arnikind Vallen en stoten gel. Deze wondergel zit standaard in de luiertas en de bovenste la van de commode.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >