In samenwerking met Kek Mama

De toekomst van je kind: hoopvol of hopeloos?

28.11.2017 14:06

Eén keer knipperen en je kinderen zijn pubers. Minivolwassenen die met een eigen, verfrissende blik naar de toekomst kijken. Nieuwsgierig naar hoe zij – en dus straks ook jouw kroost – denken hoe maakbaar de toekomst is?  

64% van de Nederlanders (18+) ziet de toekomst van ons land wat somber in. Dat klinkt niet al te hoopvol. Mooi dat juist jonge mensen dat anders zien: generatie Z heeft een positieve kijk op de toekomst.  

‘Het komt wel goed’

Bibi, Noa en Jordy (allen 17): ‘Wees positief en niet bang; het komt wel goed’, dat is hun boodschap. Noa: “De nieuwe generatie zit echt niet alleen maar op hun telefoon te kijken, maar is juist bezig met Nederland en de wereld en hoe het beter kan.”

Noa: ‘Ik kan overal gewoon vertellen dat ik twee moeders heb’


Over hoe de ‘ideale’ toekomst eruitziet, zegt Bibi stellig: “Vrouwen moeten evenveel verdienen als mannen, zonder dat er gekeken wordt naar etniciteit of achtergrond.” En daarin wil ze zelf ook een rol spelen: “Wie weet doe ik straks wel mee aan een demonstratie om te strijden voor gelijkheid in salaris.” Daarnaast vindt ze dat we meer vertrouwen in elkaar moeten hebben. “Als je minder angstig bent, kun je beter presteren.”

 

Jordy: ‘Zeg op straat gewoon eens hoi tegen elkaar’

Zeg eens ‘hoi’ 

Volgens Jordy kan meer vertrouwen geven al door klein te beginnen. “Zeg op straat bijvoorbeeld ‘hoi’ tegen elkaar. We moeten aardig zijn voor elkaar, willen we er wat moois van kunnen maken.” Als bestuurslid van het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, heeft hij ook iets te zeggen over het onderwijs. “Daar liggen nog veel kansen. Ik hoop dat er in de toekomst veel meer gefocust wordt op de individuele leerling, met meer persoonlijke aandacht.”

Twee moeders 

Volgens Noa zijn we in Nederland vrijer dan vijf jaar geleden. “Ik kan overal gewoon vertellen dat ik twee moeders heb.” Daarentegen mag het op andere vlakken wel wat positiever. “Over integratie bijvoorbeeld: we horen vaker over de moeilijkheden dan over wat er wel goed gaat.” Ze hebben alle drie zin in de toekomst. Jordy: “Heel veel zin zelfs. We kunnen de toekomst zelf bepalen en daar word ik enthousiast van.”

Benieuwd naar wat deze generatie nog meer te vertellen heeft? Ga naar luisternaardetoekomst.nl en volg de jongeren via #wijzijn17.