Eén keer knipperen en je kinderen zijn pubers. Minivolwassenen die met een eigen, verfrissende blik naar de toekomst kijken. Nieuwsgierig naar hoe zij – en dus straks ook jouw kroost – denken hoe maakbaar de toekomst is?  

64% van de Nederlanders (18+) ziet de toekomst van ons land wat somber in. Dat klinkt niet al te hoopvol. Mooi dat juist jonge mensen dat anders zien: generatie Z heeft een positieve kijk op de toekomst.  

‘Het komt wel goed’

Bibi, Noa en Jordy (allen 17): ‘Wees positief en niet bang; het komt wel goed’, dat is hun boodschap. Noa: “De nieuwe generatie zit echt niet alleen maar op hun telefoon te kijken, maar is juist bezig met Nederland en de wereld en hoe het beter kan.”

Noa: ‘Ik kan overal gewoon vertellen dat ik twee moeders heb’


Over hoe de ‘ideale’ toekomst eruitziet, zegt Bibi stellig: “Vrouwen moeten evenveel verdienen als mannen, zonder dat er gekeken wordt naar etniciteit of achtergrond.” En daarin wil ze zelf ook een rol spelen: “Wie weet doe ik straks wel mee aan een demonstratie om te strijden voor gelijkheid in salaris.” Daarnaast vindt ze dat we meer vertrouwen in elkaar moeten hebben. “Als je minder angstig bent, kun je beter presteren.”

 

Jordy: ‘Zeg op straat gewoon eens hoi tegen elkaar’

Zeg eens ‘hoi’ 

Volgens Jordy kan meer vertrouwen geven al door klein te beginnen. “Zeg op straat bijvoorbeeld ‘hoi’ tegen elkaar. We moeten aardig zijn voor elkaar, willen we er wat moois van kunnen maken.” Als bestuurslid van het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, heeft hij ook iets te zeggen over het onderwijs. “Daar liggen nog veel kansen. Ik hoop dat er in de toekomst veel meer gefocust wordt op de individuele leerling, met meer persoonlijke aandacht.”

Twee moeders 

Volgens Noa zijn we in Nederland vrijer dan vijf jaar geleden. “Ik kan overal gewoon vertellen dat ik twee moeders heb.” Daarentegen mag het op andere vlakken wel wat positiever. “Over integratie bijvoorbeeld: we horen vaker over de moeilijkheden dan over wat er wel goed gaat.” Ze hebben alle drie zin in de toekomst. Jordy: “Heel veel zin zelfs. We kunnen de toekomst zelf bepalen en daar word ik enthousiast van.”

Benieuwd naar wat deze generatie nog meer te vertellen heeft? Ga naar luisternaardetoekomst.nl en volg de jongeren via #wijzijn17.

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >