Eén keer knipperen en je kinderen zijn pubers. Minivolwassenen die met een eigen, verfrissende blik naar de toekomst kijken. Nieuwsgierig naar hoe zij – en dus straks ook jouw kroost – denken hoe maakbaar de toekomst is?
Lees verder onder de advertentie
64% van de Nederlanders (18+) ziet de toekomst van ons land wat somber in. Dat klinkt niet al te hoopvol. Mooi dat juist jonge mensen dat anders zien: generatie Z heeft een positieve kijk op de toekomst.
Lees verder onder de advertentie
‘Het komt wel goed’
Bibi, Noa en Jordy (allen 17): ‘Wees positief en niet bang; het komt wel goed’, dat is hun boodschap. Noa: “De nieuwe generatie zit echt niet alleen maar op hun telefoon te kijken, maar is juist bezig met Nederland en de wereld en hoe het beter kan.”
Noa: ‘Ik kan overal gewoon vertellen dat ik twee moeders heb’
Lees verder onder de advertentie
Over hoe de ‘ideale’ toekomst eruitziet, zegt Bibi stellig: “Vrouwen moeten evenveel verdienen als mannen, zonder dat er gekeken wordt naar etniciteit of achtergrond.” En daarin wil ze zelf ook een rol spelen: “Wie weet doe ik straks wel mee aan een demonstratie om te strijden voor gelijkheid in salaris.” Daarnaast vindt ze dat we meer vertrouwen in elkaar moeten hebben. “Als je minder angstig bent, kun je beter presteren.”
Jordy: ‘Zeg op straat gewoon eens hoi tegen elkaar’
Zeg eens ‘hoi’
Volgens Jordy kan meer vertrouwen geven al door klein te beginnen. “Zeg op straat bijvoorbeeld ‘hoi’ tegen elkaar. We moeten aardig zijn voor elkaar, willen we er wat moois van kunnen maken.” Als bestuurslid van het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, heeft hij ook iets te zeggen over het onderwijs. “Daar liggen nog veel kansen. Ik hoop dat er in de toekomst veel meer gefocust wordt op de individuele leerling, met meer persoonlijke aandacht.”
Lees verder onder de advertentie
Twee moeders
Volgens Noa zijn we in Nederland vrijer dan vijf jaar geleden. “Ik kan overal gewoon vertellen dat ik twee moeders heb.” Daarentegen mag het op andere vlakken wel wat positiever. “Over integratie bijvoorbeeld: we horen vaker over de moeilijkheden dan over wat er wel goed gaat.” Ze hebben alle drie zin in de toekomst. Jordy: “Heel veel zin zelfs. We kunnen de toekomst zelf bepalen en daar word ik enthousiast van.”
Lees verder onder de advertentie
Benieuwd naar wat deze generatie nog meer te vertellen heeft? Ga naar luisternaardetoekomst.nl en volg de jongeren via #wijzijn17.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.