De overgang van ledikant naar peuterbed: wanneer (en hoe) doe je dat?                           

30.08.2021 13:47
wanneer ledikant naar peuterbed

Drie keer knipperen en het is zover: je kind is te groot voor z’n ledikant. Hoog tijd voor een peuterbed, dus. Wanneer stap je over? En hoe pak je dat aan?

Slaapt je kind nét in een ledikant, stap hij of zij alweer over naar een peuterbed. Tenminste, zo voelt het dan. De standaardmaat van een ledikant is 60 bij 120 centimeter. Een peuterbed is een stukje groter: zo’n 70 bij 150 centimeter. Maar wanneer is het nou tijd voor de overgang van ledikant naar peuterbed? We helpen je op weg met een paar handige tips.

 

Wanneer overstappen van ledikant naar peuterbed?

Gemiddeld ruilen kinderen tussen de twee en drie jaar (ongeveer 90 centimeter lang) hun ledikant in voor een peuterbed. Toch is het enorm afhankelijk van de ontwikkeling van jouw kind. Klimt je kind – zelfs met de bodem van het ledikant op de laagste stand – uit bed of heeft hij te weinig ruimte om zich te bewegen? Dan is het tijd voor een groter bed voor je peuter. Maar andersom geldt ook: klimt je kind niet uit bed en ligt-ie comfortabel? Dan kun je nog even wachten. Een peuterbed of juniorbed is de meest voor de hand liggende keuze als je kind z’n ledikant ontgroeid is. Maar sommige ouders kiezen meteen voor een groot kinderbed, omdat deze wat langer meegaan. Wie zo’n groot bed toch iets te spannend vindt, kan je een uitvalhek monteren. Peuterbedden hebben over het algemeen een ingebouwd hekje, zodat je kind niet uit bed rolt.

 

Zo slaapt je kind veilig in een peuterbed

 • Kies een laag bed. Daardoor stapt je kind makkelijk uit bed en maak je de kans op een harde val een stuk kleiner.
 • Zorg voor een zachte ondergrond. Als je kind – ondanks het valhekje en de lage uitstap – tóch uit bed rolt, komt-ie tenminste niet zo hard neer. Leg een zacht vloerkleed op de grond of schuif tijdelijk een extra matras naast het bed, als je het echt spannend vindt.
 • Check de omgeving. Zodra je kind zelf uit bed kan klimmen, kan hij gaan ronddwalen. Belangrijk dus om te controleren of er niets gevaarlijks, zoals los slingerend speelgoed in de weg ligt. Zorg ook voor traphekjes, beveiligde stopcontacten en aangepaste deurklinken.
 • Koop een dekbed en kussen. Als je kind twee is, kun je afscheid nemen van de slaap- of trappelzak. De kans op wiegendood neemt dan sterk af. En omdat ze nu zelf uit bed kunnen stappen, ligt struikelen op de loer. Een slaapzak is daarom minder veilig.

 

Lees ook
Groeit jouw kind uit z’n ledikant? Dit zijn de leukste thema-peuterbedden >

 

Hoe pak je de overgang van ledikant naar peuterbed aan?

Een paar handige tips:

 • Bereid je peuter goed voor. Vertel dat hij of zij binnenkort in een ‘groot’ bed mag slapen en benoem ook hoe speciaal dat is. Waarschijnlijk vindt je kind het idee hartstikke stoer.
 • Zoek samen met je kind een nieuw peuterbed en beddengoed uit. Zo maak je er een echt feestje van én is je kind supertrots op zijn grote bed.
 • Grote kans dat je kind de grens opzoekt bij de overgang van ledikant naar peuterbed. Kinderen houden van voorspelbaarheid, dus zorg voor dezelfde avondroutine en regels als voorheen.  
 • Komt je peuter steeds uit bed? Breng ‘m steeds, zonder discussie of al te veel aandacht te schenken, weer terug naar de slaapkamer.
 • Zet – bij genoeg ruimte – het peuterbed alvast in de slaapkamer. Zo kan je kind langzaam wennen aan het idee.
 • Kies het juiste moment. Staat er iets spannends te gebeuren, zoals een verhuizing of de komst van een broertje of zusje, dan wacht je nog even.
 • Als je kind écht niet aan de overgang van ledikant naar peuterbed kan wennen, probeer je het over een tijd gewoon nog eens.

Bron: kellycaresse.nl, 24baby.nl

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!