Drie keer knipperen en het is zover: je kind is te groot voor z’n ledikant. Hoog tijd voor een peuterbed, dus. Wanneer stap je over? En hoe pak je dat aan?
Lees verder onder de advertentie
Slaapt je kind nét in een ledikant, stap hij of zij alweer over naar een peuterbed. Tenminste, zo voelt het dan. De standaardmaat van een ledikant is 60 bij 120 centimeter. Een peuterbed is een stukje groter: zo’n 70 bij 150 centimeter. Maar wanneer is het nou tijd voor de overgang van ledikant naar peuterbed? We helpen je op weg met een paar handige tips.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer overstappen van ledikant naar peuterbed?
Gemiddeld ruilen kinderen tussen de twee en drie jaar (ongeveer 90 centimeter lang) hun ledikant in voor een peuterbed. Toch is het enorm afhankelijk van de ontwikkeling van jouw kind. Klimt je kind – zelfs met de bodem van het ledikant op de laagste stand – uit bed of heeft hij te weinig ruimte om zich te bewegen? Dan is het tijd voor een groter bed voor je peuter. Maar andersom geldt ook: klimt je kind niet uit bed en ligt-ie comfortabel? Dan kun je nog even wachten. Een peuterbed of juniorbed is de meest voor de hand liggende keuze als je kind z’n ledikant ontgroeid is. Maar sommige ouders kiezen meteen voor een groot kinderbed, omdat deze wat langer meegaan. Wie zo’n groot bed toch iets te spannend vindt, kan je een uitvalhek monteren. Peuterbedden hebben over het algemeen een ingebouwd hekje, zodat je kind niet uit bed rolt.
Lees verder onder de advertentie
Zo slaapt je kind veilig in een peuterbed
Kies een laag bed. Daardoor stapt je kind makkelijk uit bed en maak je de kans op een harde val een stuk kleiner.
Zorg voor een zachte ondergrond. Als je kind – ondanks het valhekje en de lage uitstap – tóch uit bed rolt, komt-ie tenminste niet zo hard neer. Leg een zacht vloerkleed op de grond of schuif tijdelijk een extra matras naast het bed, als je het echt spannend vindt.
Check de omgeving. Zodra je kind zelf uit bed kan klimmen, kan hij gaan ronddwalen. Belangrijk dus om te controleren of er niets gevaarlijks, zoals los slingerend speelgoed in de weg ligt. Zorg ook voor traphekjes, beveiligde stopcontacten en aangepaste deurklinken.
Koop een dekbed en kussen. Als je kind twee is, kun je afscheid nemen van de slaap- of trappelzak. De kans op wiegendood neemt dan sterk af. En omdat ze nu zelf uit bed kunnen stappen, ligt struikelen op de loer. Een slaapzak is daarom minder veilig.
Hoe pak je de overgang van ledikant naar peuterbed aan?
Een paar handige tips:
Bereid je peuter goed voor. Vertel dat hij of zij binnenkort in een ‘groot’ bed mag slapen en benoem ook hoe speciaal dat is. Waarschijnlijk vindt je kind het idee hartstikke stoer.
Zoek samen met je kind een nieuw peuterbed en beddengoed uit. Zo maak je er een echt feestje van én is je kind supertrots op zijn grote bed.
Grote kans dat je kind de grens opzoekt bij de overgang van ledikant naar peuterbed. Kinderen houden van voorspelbaarheid, dus zorg voor dezelfde avondroutine en regels als voorheen.
Komt je peuter steeds uit bed? Breng ‘m steeds, zonder discussie of al te veel aandacht te schenken, weer terug naar de slaapkamer.
Zet – bij genoeg ruimte – het peuterbed alvast in de slaapkamer. Zo kan je kind langzaam wennen aan het idee.
Kies het juiste moment. Staat er iets spannends te gebeuren, zoals een verhuizing of de komst van een broertje of zusje, dan wacht je nog even.
Als je kind écht niet aan de overgang van ledikant naar peuterbed kan wennen, probeer je het over een tijd gewoon nog eens.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).