De juf
Beeld: Getty

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Johanna (48) geeft les aan groep 8 op een gereformeerde school op de Veluwe en wil het mobieltjesbeleid terug draaien.

Maandagavond. Voor mij zitten Deborah en haar ouders Lucas en Eva. Ze zien er alle drie doodmoe uit. Lucas’ gezicht is donkergrauw. Hij heeft darmkanker en net een chemokuur achter de rug. Dit is de eerste keer in tijden dat hij meekomt naar een tienminutengesprek. Dat zou een feestelijke gebeurtenis moeten zijn, maar we moeten helaas een vervelend incident rond hun dochter bespreken.

 

Gefilmd op Snapchat

Sinds kort zijn mobieltjes toegestaan op school. Omdat we te weinig computers hebben om dingen op te zoeken. Ik wou dat ik in Frankrijk les gaf, daar mag geen enkele leerling onder de veertien een telefoon hebben. Nu is Deborah stiekem gefilmd op het schoolplein terwijl ze een intiem gesprek had met een vriendin. Het filmpje is op Snapchat beland. Op het filmpje vertelt Deborah aan haar vriendin hoe ze met haar moeder meeging toen die een beha kocht. Eva heeft cup DD. Op het filmpje is te zien hoe haar dochter met gebaren voordoet hoe omvangrijk haar moeders boezem is. Ook is te horen dat ze zich doodschaamde in de winkel. Deborahs ouders en ik hebben het filmpje niet gezien. Ik niet omdat ik vrij had, Lucas en Eva niet omdat Deborah het voorval pas heeft bekend toen de beelden niet meer op Snapchat waren te zien – dat gebeurt na 24 uur automatisch. Sindsdien slaapt Deborah niet. Ze denkt dat ze in de hel komt. De dominee predikt dat smartphones instrumenten van de duivel zijn. Door alle ellende die ik op onze streng gereformeerde school meemaak, ben ik steeds minder gelovig geworden, iets wat ik zorgvuldig voor me houd.

 

'Zo erg was het niet'

“Deborah, jij bent een van de liefste kinderen die ik ken. Ik weet zeker dat je in de hemel komt”, zeg ik. Deborah kijkt opgelucht. Als docent heb ik bijna evenveel autoriteit als de dominee. Na het gesprek bel ik de vader van Mark, het jongetje dat het filmpje heeft gemaakt. Vader schiet meteen in de verdediging. Hij heeft het filmpje gezien en vond het helemaal niet zo erg. Ik heb gewoon de pik op zijn zoon, zegt hij. Wist ik dat ikzelf ook al een keer op Snapchat had gestaan? Beter gezegd: mijn billen? Die zijn gefotografeerd toen ik een pen van de grond opraapte.

 

Het mobieltjesbeleid terugdraaien 

Ik haal diep adem en leg hem Deborahs gezinssituatie uit. Gelukkig raakt dat de vader. Gedwee belooft hij hen te bellen om de kou uit de lucht te halen. De volgende dag neemt Mark bloemen mee voor Deborah. Toch vraag ik de directeur het mobieltjesbeleid terug te draaien. Inwendig glimlachend gebruik ik het argument van de dominee: “Smartphones zijn instrumenten van de duivel.

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2017

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >