In onze digitale samenleving krijgen veel ouders te maken met het dilemma rondom de mobiele telefoon. Vroeg of laat komt er een dag dat je kind vraagt of hij of zij ook een telefoon mag. Uiteraard zal hij of zij er dan bij vermelden dat iedereen in zijn of haar klas al een telefoon heeft en dat hij of zij écht niet kan achterblijven.
Overweeg je om je kind een telefoon te geven? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Samen met Simyo geven wij tips over de eerste mobiele telefoon voor je kind. Lees snel verder en ontdek waar je op moet letten bij het kopen van een eerste telefoon voor je kind.
Leeftijd eerste telefoon
Gemiddeld krijgen kinderen tussen de 10 en 12 jaar hun eerste telefoon. Op deze leeftijd worden zij zelfstandiger en vinden veel ouders het een fijn idee dat hun kinderen altijd bereikbaar zijn. Waar kinderen voorheen hun eerste telefoon kregen op het moment dat zij naar de middelbare school gingen, krijgen nu steeds meer kinderen hun eerste telefoon al op de basisschool. Ouders kiezen vaak een abonnement dat het beste bij de levensfase van hun kind past. Zo kunnen ze hun kinderen met onbeperkt sim only altijd bellen. Daarnaast zijn ouders bij jonge kinderen vaak nog voorzichtig met het internetabonnement, om het telefoongebruik van hun kind nog enigszins in toom te houden.
Lees verder onder de advertentie
Welke telefoon moet je kiezen?
Als je kind je eindelijk overtuigd heeft dat hij of zij een telefoon mag, is het tijd om je te gaan oriënteren op een toestel en een abonnement. Kies je voor een los toestel of voor een telefoon abonnement met toestel? Koop je meteen de allernieuwste telefoon die al zijn of haar klasgenootjes ook hebben, of begin je met een goedkoper model? Welk toestel jij kiest, hangt helemaal af van jouw regels omtrent het telefoongebruik van je kind. Als je je kind vooral een telefoon geeft om altijd bereikbaar te zijn in geval van nood, is een goedkoper toestel al voldoende. Verwacht je dat je kind veel gebruik van zijn of haar telefoon gaat maken en veel waarde aan de kwaliteit hecht? Dan kun je ook een duurder model overwegen.
Lees verder onder de advertentie
Afspraken met je kind over telefoongebruik
Als je kind eindelijk zijn of haar telefoon in handen heeft, beginnen de echt zorgen voor de meeste ouders pas. Want het kan dan wel heel handig zijn dat je kind je altijd kan bereiken als er iets is, er zitten ook risico’s aan het telefoongebruik. Als je zeker wilt weten dat je kind verantwoordelijk omgaat met zijn of haar telefoon, zijn er afspraken nodig. Zijn er vaste tijden waarop je kind zijn of haar telefoon mag gebruiken? Of wil je liever niet dat je kind zijn of haar telefoon gebruikt tijdens het eten? En mag je kind op social media of vind je hem of haar daar eigenlijk nog te jong voor? Het is belangrijk om dit goed met je kind te bespreken en daarbij ook naar zijn of haar wensen te luisteren.
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Ben je zwanger en op zoek naar een mooie babynaam? Dan wil je misschien een naam die geliefd is en goed in het gehoor ligt, maar niet de zoveelste Emma of Liam uit de klas. Goed nieuws: er is een slimme manier om wel voor een populaire naam te gaan, zonder dat je kind straks […]
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms zit je met een dilemma waar je zelf niet uit komt. Wat doe je dan? Je roept hulp in van andere moeders. Al is het gewoon om even flink te klagen. Wie weet, komt er daadwerkelijk nog nuttig advies uit voort. Deze week: Noortje.