In onze digitale samenleving krijgen veel ouders te maken met het dilemma rondom de mobiele telefoon. Vroeg of laat komt er een dag dat je kind vraagt of hij of zij ook een telefoon mag. Uiteraard zal hij of zij er dan bij vermelden dat iedereen in zijn of haar klas al een telefoon heeft en dat hij of zij écht niet kan achterblijven.
Overweeg je om je kind een telefoon te geven? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Samen met Simyo geven wij tips over de eerste mobiele telefoon voor je kind. Lees snel verder en ontdek waar je op moet letten bij het kopen van een eerste telefoon voor je kind.
Lees verder onder de advertentie
Leeftijd eerste telefoon
Gemiddeld krijgen kinderen tussen de 10 en 12 jaar hun eerste telefoon. Op deze leeftijd worden zij zelfstandiger en vinden veel ouders het een fijn idee dat hun kinderen altijd bereikbaar zijn. Waar kinderen voorheen hun eerste telefoon kregen op het moment dat zij naar de middelbare school gingen, krijgen nu steeds meer kinderen hun eerste telefoon al op de basisschool. Ouders kiezen vaak een abonnement dat het beste bij de levensfase van hun kind past. Zo kunnen ze hun kinderen met onbeperkt sim only altijd bellen. Daarnaast zijn ouders bij jonge kinderen vaak nog voorzichtig met het internetabonnement, om het telefoongebruik van hun kind nog enigszins in toom te houden.
Lees verder onder de advertentie
Welke telefoon moet je kiezen?
Als je kind je eindelijk overtuigd heeft dat hij of zij een telefoon mag, is het tijd om je te gaan oriënteren op een toestel en een abonnement. Kies je voor een los toestel of voor een telefoon abonnement met toestel? Koop je meteen de allernieuwste telefoon die al zijn of haar klasgenootjes ook hebben, of begin je met een goedkoper model? Welk toestel jij kiest, hangt helemaal af van jouw regels omtrent het telefoongebruik van je kind. Als je je kind vooral een telefoon geeft om altijd bereikbaar te zijn in geval van nood, is een goedkoper toestel al voldoende. Verwacht je dat je kind veel gebruik van zijn of haar telefoon gaat maken en veel waarde aan de kwaliteit hecht? Dan kun je ook een duurder model overwegen.
Lees verder onder de advertentie
Afspraken met je kind over telefoongebruik
Als je kind eindelijk zijn of haar telefoon in handen heeft, beginnen de echt zorgen voor de meeste ouders pas. Want het kan dan wel heel handig zijn dat je kind je altijd kan bereiken als er iets is, er zitten ook risico’s aan het telefoongebruik. Als je zeker wilt weten dat je kind verantwoordelijk omgaat met zijn of haar telefoon, zijn er afspraken nodig. Zijn er vaste tijden waarop je kind zijn of haar telefoon mag gebruiken? Of wil je liever niet dat je kind zijn of haar telefoon gebruikt tijdens het eten? En mag je kind op social media of vind je hem of haar daar eigenlijk nog te jong voor? Het is belangrijk om dit goed met je kind te bespreken en daarbij ook naar zijn of haar wensen te luisteren.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
In onze rubriek ‘Op het eerste gezicht’ vragen we moeders hoe het allemaal begon. Was het liefde op het eerste gezicht? En hadden ze ooit gedacht dat deze persoon hun partner én co-pilot in het ouderschap zou worden?
Als kind vond je sommige dingen maar raar. Huh, vroeg naar bed? Snakken naar een kop koffie? Maar, verrassing, nu je zelf ouder bent snap je ineens heel goed wat ze bedoelden.
Een opblaasbare nekring voor je baby in het (zwem)bad: veel ouders zwichten voor dit geinige hebbeding. Maar een Ierse dokter deelt een belangrijke waarschuwing: ze smeekt alle mama’s en papa’s om dit product niet te kopen.
Seksjournalist Marith en vriend Duncan nemen het niet zo nauw met monogamie. Seks met anderen moet – zo af en toe – kunnen. Tot Marith zwanger wordt en ze helemaal geen ‘openhartige relatie’ meer wil.