Je mag het natuurlijk niet zeggen, want als moeder hoor je alle leden van het kinderras enig, dolletjes en beresnoezig te vinden, maar ik ga hier eens eerlijk wezen: ik vind niet alle kinderen leuk.

Ik zal het uiteraard nooit laten merken, ik roep bij iedere speelafspraak stralend dat mi casa su casa is, ik deel perenijsjes uit, tover de klei tevoorschijn, ben bereid de kinderen met schmink te transformeren tot tijger dan wel piraat (“Mag ik ook een tatoeage van een oogbal?” “Tuurlijk, joh.”) en ik zet een lekker muziekje op, hoewel het met het laatste altijd oppassen geblazen is dat Lil’ Kleine niet per ongeluk in de Spotify-playlist staat want anders gaat zo’n keurig vriendje in zijn brave spencertje thuis natuurlijk luidkeels blèren: “Ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt. Ik heb 1, 2, 3, 4 bitches in huis en me pupillen ja die liggen eruit want ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt”, en dat maakt ook zo’n rare indruk.

Het Puriteintje

Ach, doorgaans vind ik het enig, kindergrut over de vloer. Er is echter één uitzondering: Het Puriteintje. Iedere keer als Het Puriteintje komt spelen weet hij me namelijk op mijn tekortkomingen te wijzen. Na binnenkomst, als ik net “Welkom! Welkom!” heb geroepen, bromt Het Puriteintje: “Bij ons thuis gooien we de jassen niet op de grond.” Ik lach iets te hoog dat wij dat normaal ook noooooooit doen en serveer de kinderen een lekkere druiptosti. Het Puriteintje haalt zijn neusje op. “Ik eet alleen tosti met magere kaas.” Ik dep het vet met een servetje weg, en prent me in dat ik vriendelijk moet blijven. Ik roep: “Het is woensdagmiddag, laten we bioscoopje spelen!”, doe de gordijnen dicht en positioneer de jongetjes voor de tv met een fijne tekenfilm. “Wij kijken thuis geen tv overdag.” Ik had het kunnen weten. Bloednerveus word ik van dat kind, ik heb het gevoel dat ik voortdurend zak voor het verantwoorde moederexamen.

Zo gezellig

Maar net luisterde ik op het schoolplein een gesprek af tussen Miró en Het Puriteintje. Ze overlegden waar ze wilden spelen. Ik hoopte enorm dat ze naar hem zouden gaan, tot ik Het Puriteintje dat ene zinnetje hoorde zeggen. “Aaaaaah… kunnen we bij jou? Het is bij jullie altijd zo… gezellig.”

Nu sta ik volvette tosti’s te bakken voor Het Puriteintje, want ik heb me natuurlijk ernstig in hem vergist. Het is een schat van een kind.

Roos Schlikker (41) is journalist, schrijver, columnist en theatermaker, zowel letterlijk als figuurlijk. Samen met haar man heeft ze twee zonen: Miró (6) en Róman (4). Mail Roos op roos@kekmama.nl.

onderzoek-speen-aflikken

Spoel de speen van je kind niet af onder de kraan of kook 'm niet uit, maar lik hem zelf 'schoon'. Dat is het advies van Amerikaanse wetenschappers na recent onderzoek.

 Op die manier zouden namelijk onschuldige mondbacteriën worden overgedragen, waardoor je kind een beter afweersysteem krijgt.

 

Resultaten

Vorige week presenteerden de onderzoekers op een congres van het American College of Allergy, Asthma and Immunology de resultaten van een studie onder 74 moeders en hun baby’s. Wat blijkt? De groep kinderen van wie de moeders het speentje met de mond schoonmaakten, had minder van IgE (een immuunstof) in hun bloed dan de kinderen van de moeders die spenen uitkookten of onder de kraan hielden. Hoe minder van deze stof, hoe beter je lichaam een onderscheid kan maken tussen goede en slechte bacteriën.

 

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af >

 

'Lui immuunsysteem'

Jasper Buikx, microbioloog van wetenschapsmuseum Micropia, kan zich wel vinden in de resultaten: "De afgelopen eeuw zijn we steeds schoner geworden", zegt hij tegen RTL Nieuws. "We zijn veel zeep en antibiotica gaan gebruiken. Door deze grote hygiëne is ons immuunsysteem lui geworden. Het gevolg van dit luie immuunsysteem is dat ons lichaam op steeds meer gaat reageren. Op gluten, op pollen, noem maar op." Een likje meer of minder aan de speen van je kind, kan volgens de wetenschapper dus echt geen kwaad. "Sterker nog, het is waarschijnlijk gezonder."

Het hele artikel van RTL Nieuws lees je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
tips-10-minutengesprek

Zit je dan, tegenover de juf of meester om in 10 schamele minuten te horen of je kind naar behoren presteert. Hoe zorg je er op zo'n moment voor dat je de tijd goed benut? Kek Mama geeft tips.

Want die paar minuten zijn voorbij voordat je er erg in hebt.

 

1. Bereid het gesprek voor

Door bijvoorbeeld al een paar vragen op papier te zetten of van te voren met je partner en kind te praten over welke zaken besproken moeten worden. Hoe gedraagt mijn kind zich in de klas? Heeft hij veel vriendjes/vriendinnetjes? Durft hij dingen te vragen? Moet ik thuis iets doen om hem ergens bij te helpen? Allemaal zaken die je je af kunt vragen.

 

2. Probeer niet negatief te zijn

Want een goede sfeer zet de toon, ook al heb je misschien wel wat kritische noten te kraken. Geef de leerkracht in kwestie bijvoorbeeld een compliment. Wat ook goed werkt: aan het begin van het gesprek iets benoemen waar je kind van heeft genoten. 

 

3. Schroom niet om door te vragen

Helemaal niet als de juf of meester strooit met vakjargon. Vraag gerust om uitleg als je iets niet begrijpt. Stel ook vragen als je vindt dat de leerkracht te vaag is: wat verstaat de juf er bijvoorbeeld precies onder als je zoon 'heel druk' is?

 

Lees ook
Je kind inschrijven voor de basisschool: zo werkt dat

 

4. Maar wees wel realistisch

Want hoe graag je ook tot in de details wil weten waar je kind mee bezig is, voor een leerkracht die in een week tijd dertig kinderen moet bespreken, is het onmogelijk om alles over iedereen paraat te hebben. En bovendien: je hebt maar 10 minuten.

 

5. Zorg voor tweerichtingsverkeer

De leerkracht vertelt vanuit zijn of haar deskundigheid over je kind, jij kunt hetzelfde doen vanuit jouw deskundigheid als ouder. Jij kent je kind als geen ander: hoe gedraagt je dochter zich thuis? Wat vertelt je zoon over school? Zeg het en laat de leerkracht meedelen in jouw kennis. Zo kom je er sneller achter waar jouw kind behoefte aan heeft.

 

6. Maak een vervolgafspraak

Zijn jullie tijdens het gesprek niet aan alle onderwerpen toegekomen of heb je nog vragen over wat de leerkracht heeft verteld? Dan mag je altijd een vervolgafspraak maken. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >