Beeld: Getty
Beeld: Getty

Lieve (30) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt. Deze week: Lieve gaat op vakantie vakantie naar Griekenland, zonder kinderen maar mét nieuwe vlam.

Mijn kinderen zijn voor de tweede keer één week bij mijn ex in verband met de zomervakantie. Na de eerste keer ben ik deze week wat meer ontspannen en besluit ik om echt te gaan genieten van de rust tijdens een weekje vakantie, samen met mijn liefde. Helaas is het in Nederland slecht weer en wordt het voorlopig nog niet beter. Ik ben zo ontzettend toe aan vakantie, en dan vooral aan zonnestralen, dat we besluiten de stoute schoenen aan te trekken. En zo rijden we, met ingepakte koffers op de achterbank, naar het vliegveld voor een last-minute reis.

 

Spontaan naar Griekenland

Mensen die mij kennen, verklaren me voor gek. Als enorme controlfreak met vliegangst, is dit een ontzettend slecht en krankzinnig idee - maar het is alsof ik weer achttien ben en ik voel me onverslaanbaar. Dat gevoel heb ik lang niet meer ervaren, zeker niet nadat ik moeder werd. Op het vliegveld hebben ze niet veel, maar na een uur of twee zoeken vinden we dan toch een vakantie naar Griekenland. We kunnen vijf dagen even helemaal tot rust komen. De vluchttijden zijn perfect, het hotel ziet er prima uit en de aankomende week zal het kwik niet onder de dertig graden komen. We doen het gewoon!

 

Geen zorgen

Als we in staan te checken ben ik ontspannen en merk ik dat er een last van mijn schouders af is gevallen nu ik niet constant beide kinderen in de gaten moet houden. Ik maak me geen zorgen over de reis, enkel over alle andere huilende kinderen aan boord, die nu ineens bloedirritant zijn. Het is bizar te ervaren hoe je als kinderloze de kinderen van anderen ziet.

 

Bevrijdend

Als we na een reis van vier uur aankomen in ons hotel, drinken we heerlijk samen een biertje en gaan later over op cocktails. Het maakt nu niks uit of we aangeschoten worden: morgen kunnen we onze roes zo lang uitslapen als we willen. Het voelt heerlijk om weer even te ervaren hoe het leven voor de kinderen was. Het is alsof je je dat niet meer kan en wil voorstellen, maar is op dat moment zalig bevrijdend.  

 

Schuldgevoel naar de kinderen toe

Ik ben me ervan bewust dat de positie waarin ik me nu verkeer enorm luxe is. Als mijn Duitse buurvrouw, die druk in de weer is met haar kinderen in de leeftijd van Jan en Dries, ons jaloers aankijkt wanneer wij vertellen dat de kinderen bij hun biologische vader zijn, voelt dat paradoxaal; fijn maar ook met een schuldgevoel. Dat schuldgevoel wordt nog groter als ik in een filmpje schiet voor de kinderen. Ik hoor mezelf zeggen dat mama even lekker op vakantie is met Rogier, dat links het zwembad is en rechts de zee, dat het heel mooi weer is, maar ik ze ook mis en maandag ophaal op het kinderdagverblijf. Heel even twijfel ik zelfs of ik überhaupt moet vertellen dat ik op vakantie ben. Maar liegen uit schuldgevoel gaat me echt te ver…

 

'Ik voel me herboren'

De rest van de dagen genieten we intens. We doen helemaal niets behalve eten, drinken, zwemmen, op het strand liggen, een boek lezen en genieten van elkaar. Als er aan die heerlijke vijf dagen een eind komt, vervalt ook mijn schuldgevoel. Ik voel me herboren; gelukkig, vrij van zorgen, ontspannen, enorm bruin en met heel veel nieuwe energie om er weer een heel jaar tegenaan te kunnen in ons grijze, koude, natte Nederland.

 

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderopvang
Beeld: Unsplash

Je denkt alles geregeld te hebben voor je kind, maar dan vliegen ineens de kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, BSO's en TSO's je om de oren. Welke soort kinderopvang zijn er allemaal, en wat zijn de onderlinge verschillen?

Dagopvang

Er zijn verschillende soorten dagopvangen die de hele dag voor jouw kind zorgen. Meestal wordt deze soort opvang dus gebruikt als beide ouders werken en het kind nog niet naar school gaat. Denk bijvoorbeeld aan het kinderdagverblijf. Ook hierin varieert het aanbod weer. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een antroposofisch of christelijk kinderdagverblijf. In de ene opvang werken ze met verticale groepen, waarbij kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar in de groep zitten. Andere kinderdagverblijven werken horizontaal: de groepen zijn dan per leeftijd ingedeeld. Op een kinderdagverblijf worden er naast de zorg ook activiteiten geboden: zingen, knutselen, uitstapjes naar de kinderboerderij. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer kinderdagverblijven waar de kinderen warm eten krijgen of die een maaltijdservice bieden waarbij ouders bij het ophalen van hun kind meteen een avondmaaltijd oppikken. Op die manier wordt het avondspitsuur thuis een beetje verlicht.

Een andere vorm van dagopvang zijn gastouders. Ook hier wordt je kind de hele dag verzorgd, maar dan in een kleinschaligere setting bij iemand thuis. Onderling maak je dan afspraken over hoe vaak je kind komt. Er is vaak meer flexibiliteit mogelijk dan bij een kinderdagverblijf, bijvoorbeeld ook 's avonds of in het weekend. Ideaal voor ouders met onregelmatige werktijden. Let op: wil je recht hebben op kinderopvangtoeslag, dan moet het dagverblijf of de gastouder geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).

 

Peuterspeelzaal

Vanaf 2 of 2,5 jaar - de regels verschillen per gemeente - zijn kinderen welkom op de peuterspeelzaal. Deze vorm van opvang is ooit ontstaan als voorbereiding op de basisschool. Het aantal ouders dat hiervan gebruik maakt is de afgelopen jaren gedaald, omdat veel kinderen tegenwoordig twee werkende ouders hebben en daarom al naar een kinderdagverblijf gaan (en op die manier al wennen aan andere kindjes en een 'schools' systeem). Een peuterspeelzaal biedt opvang per dagdeel, namelijk alleen in de ochtend of in de middag. Je kind gaat hier dus niet een hele dag naartoe. De nadruk ligt hier minder op verzorgen dan bij een kinderdagverblijf, maar meer op samenwerken, spelen, delen, omgaan met leeftijdsgenootjes en sociale vaardigheden. Kortom: een mooi opstapje voordat de 'echte' school begint.
 

Lees ook
KIND: 'Hallo, ik ben je oppas niet!' >

 

Tussenschoolse opvang

Met tussenschoolse opvang wordt het ouderwetse overblijven bedoeld. Waar vroeger slechts een handjevol kinderen tussen de middag een boterham op school at, is het tegenwoordig op veel scholen gebruikelijk dat (bijna) alle kinderen overblijven. Als een school een continurooster hanteert, is dat zelfs verplicht. Net zoals een school verplicht is om deze tussenschoolse opvang te regelen. 

 

Buitenschoolse opvang

De buitenschoolse opvang biedt - de naam zegt het al - opvang buiten de schooltijden. Sommige kinderen hebben voorschoolse opvang nodig (als hun ouders al vroeg beginnen met werken, voordat de school open is), en sommige kinderen zitten op de naschoolse opvang. Ook hierbij geldt dat elke school verplicht is om voor veilige buitenschoolse opvang te zorgen. Deze opvang is dus bedoeld voor schoolgaande kinderen tot 13 jaar, en ook tijdens schoolvakanties kan je kind naar de buitenschoolse opvang. Vaak worden er op de BSO leuke activiteiten georganiseerd, en wederom bieden sommige opvangcentra warme maaltijden aan. Je kunt een vergoeding krijgen voor deze opvang, dit is inkomensafhankelijk.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >