Beeld: Getty
Beeld: Getty

Lieve (30) is moeder van Jan (3) en Dries (7 maanden). Tot voor kort was ze gelukkig getrouwd en had ze een heerlijk leven, tot haar man afgelopen Kerstmis totaal onverwacht zijn koffers pakte en vertrok. Op kekmama.nl schrijft ze openhartig over alles wat ze sindsdien doormaakt. Deze week: Moederdag.

De leukste zondag van het jaar komt er weer aan. Een die zal dit jaar voor mij confronterend zijn: het is de allereerste met twee kinderen in plaats van één, en de allereerste als alleenstaande moeder.

 

Moederdag roept emoties op

Het is natuurlijk niet vreemd dat dagen zoals deze emoties oproepen en mijn ogen vochtig worden bij het zien van de eerste moederdagcommercial, waarin alle vaders van Nederland worden herinnerd om hun vrouw en de moeder van hun kind(eren) niet te vergeten op 14 mei. Er wordt zonder enige schaamte zelfs opgeroepen eens een flinke duit in het zakje te doen om moeders in het zonnetje te zetten. Pas nu realiseer ik me hoe doorgeslagen we zijn in Nederland. Ik lees op Facebook dat er zelfs een nieuwbakken moeder is die twijfelt of ze een leren jack of pumps zal vragen voor Moederdag.

 

Bezwijken onder commerciële druk

Helaas bezwijk ik ook onder de commerciële druk en bestel ik drie shirts. Met een #MOM, #KID en #BABY variant maak ik, samen de jongens, straks de blits en die outfit kan ik, lekker praktisch, daarna ook nog prima aan. Als ik een dag later het pakket ontvang, open ik de doos tóch met een paradoxaal gevoel. Ik kan me werkelijk niet heugen dat wij ooit iets voor mijn moeder kochten voor Moederdag of erger nog, dat mijn moeder een wensenlijstje had. Mijn moeder was al tevreden met een zelfgemaakte tekening, een té hard gekookt ei en een boterbloempje uit eigen gazon.

 

Ingepakt moederdagcadeau

Als ik Jan en Dries ophaal op het kinderdagverblijf komt er enthousiast een ingepakt moederdagcadeau uit de tas tevoorschijn. Een opmerking van een vader die roept dat ik dat nog helemaal niet mag zien en dat Jan het thuis moet verstoppen, negeer ik.  Ik kus Jan en zeg dat ik heel erg blij ben met het cadeau en ik bijna niet kan wachten tot zondag omdat ik zo benieuwd ben wat erin zal zitten. Erg lang hoef ik daar niet op te wachten, want al snel klinkt een ‘Er zit een fotolijstje in, mam’ door de hal. Ik schiet vol. Mijn lieve Jan, die zo zijn best heeft gedaan voor mij. Daar kan niks tegenop.

 

Geen moeder die trotser is dan ik

Aanstaande zondag zal een rare dag worden als ik zelf mijn eitje kook, de broodjes afbak en de 3 ingepakte shirts op een dienblad leg om vervolgens Jan en Dries wakker te maken.  Maar aanstaande zondag zal ook een euforische dag worden omdat ik het toch maar mooi alleen doe met mijn jongens en ik zeker weet dat ze blij zijn met mij als moeder. Ik zal enorm enthousiast reageren bij uitpakken van het zelfgemaakte fotolijstje en het shirt vol trots dragen. Commercie of niet: er is geen moeder in Nederland trotser op die drie letters dan ik. #MOM.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >