Katelijne (29) had het zich zo mooi voorgesteld: een relaxte moeder, een kraaiende baby. Dat valt tegen met een stuiterbal als zoon.

“Mijn leven lang wilde ik jong moeder worden. Ik had een relaxed beeld voor ogen. Hoe we bijvoorbeeld op zondagochtend wakker zouden worden met zijn drieën, hoe de baby nog even rustig tussen ons in zou komen liggen en hoe we daarna ontspannen zouden ontbijten. Maar mijn zoon is helemaal niet rustig, de stress kwam al met de bevalling. Hij werd geboren met stukken huid die loslieten en werd meteen naar de couveuse gebracht. Hij was groot. Het was geen gezicht, mijn lobbes op die afdeling vol te vroeg geborenen, maar ze dachten dat hij een vreselijke huidziekte had waardoor hij bij iedere aanraking pijn zou hebben. Hij lag er onder een nevel van water en ik had moeite het vredige beeld bij te stellen dat ik al die jaren had meegedragen. Ik werkte als leidster in de kinderopvang. Als iemand wist hoe je met kinderen om moest gaan, was ik het. En kijk nu eens, ik was niet eens in staat een gelukkige, kraaiende baby op de wereld te zetten. Die huidziekte bleek mee te vallen, hij mocht al snel naar huis, maar de ongerustheid bleef. Het was of er een alarmknop in mij was omgedraaid, die ik niet meer uit kreeg. In de jaren die volgden ontwikkelde hij allerlei klachten. De loslatende huid bleek het gevolg van een lichte vorm van ichthyosis, dat is vissenschubbenhuid: een extreem droge huid. Maar ook bleef hij onrustig en snel overprikkeld. Toen hij vier was lieten we hem testen en bleek hij op het niveau van een peuter te zitten.”

Het hele verhaal staat in Kek Mama 13-2015. 

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >