We willen allemaal dat onze kleintjes veilig zijn, toch? Maar hoe zit het eigenlijk met die autostoeltjes waar we onze schatten dagelijks in vervoeren?
Lees verder onder de advertentie
Denk je dat je goed zit omdat je stoeltje voldoet aan de Nederlandse normen? Verrassing: die normen zijn in andere landen, zoals Zweden, nóg een stuk strenger! En dat is precies iets om eens over na te denken.
Achterwaarts is de sleutel
In Zweden is achterwaarts vervoer de norm voor kinderen tot minimaal vier jaar. Waarom? Omdat kinderen bij een frontale botsing veel beter beschermd zijn als ze achterwaarts zitten. Hun nek en hoofd zijn nog volop in ontwikkeling, en bij een botsing verspreidt een achterwaarts stoeltje de klap beter over het hele lichaam. In Nederland mag je je kleintje al na 15 maanden voorwaarts laten zitten, maar dat is volgens de Zweedse veiligheidsnormen veel te vroeg.
Lees verder onder de advertentie
Botsproeven en de échte wereld
In Zweden testen ze niet alleen op frontale botsingen (zoals wij vaak doen), maar ook op zijdelingse en achterwaartse botsingen. Want wist je dat een achteraanrijding maar liefst 51 procent van de meest voorkomende verkeersongevallen uitmaakt? Dit is precies waarom achterwaarts rijden cruciaal is. De autostoeltjes daar worden onderworpen aan zwaardere botsscenario’s, met inbegrip van schokken vanuit verschillende hoeken.
Lees verder onder de advertentie
De Zweedse norm naar Nederland
Enter Thule: het merk dat Zweedse veiligheid naar Nederland brengt. Hun autostoeltjes zijn zo ontworpen dat ze voldoen aan de strengste crashtests. Hoewel de Nederlandse ouder na 15 maanden vaak de voorkeur geeft aan voorwaarts rijden, biedt Thule je de optie om je stoeltje achterwaarts te blijven gebruiken, wat volgens de Zweedse norm veel veiliger is. Natuurlijk, zodra je kleintje groter is, kun je het stoeltje altijd voorwaarts draaien.
Thule
Praktisch én veilig
En ze maken het ook nog eens makkelijker voor ouders om het stoeltje correct te installeren. Dankzij het slimme ontwerp van Thule, zoals hun SenseAffirm-systeem en de EasyDock-technologie, is foutief installeren bijna onmogelijk. Plaats het stoeltje, draai het in de juiste positie, en je bent klaar om te gaan. Dock, lock en go! Zo kan je met een gerust hart op pad.
Lees verder onder de advertentie
Enne, we weten allemaal hoe heilig de slaap van een baby is. Dankzij Thule’s slimme ontwerp kun je de autostoel, met adapters, naadloos van de kinderwagen naar de auto verplaatsen zonder je kleintje wakker te maken. Het stoeltje kan in een ligpositie worden gezet, zodat je baby comfortabel kan blijven slapen, waar je ook naartoe gaat. Happy kid, happy ride!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…