Alles wat je wilt weten over overblijven op school

31.08.2018 10:48
overblijven op school Beeld: Pixabay

Vroeger at iedereen z’n bammetje tussen de middag thuis, maar tegenwoordig is het op sommige scholen zelfs verplicht: overblijven. Dit wil je weten over de tussenschoolse opvang.

Hoe werkt het?

Overblijven – ook wel tussenschoolse opvang (TSO) genoemd – houdt in dat je kind tussen de middag in de grote pauze niet naar huis komt om te lunchen, maar op school blijft. Op ongeveer de helft van de Nederlandse scholen is overblijven inmiddels verplicht. Om het overblijven te begeleiden kunnen scholen vrijwilligers – zoals ouders – inzetten. Maar de meeste scholen besteden de tussenschoolse opvang uit aan professionele organisaties voor kinderopvang.

 

Zelf eten meenemen?

De aanpak verschilt per school. Het is gebruikelijk dat kinderen zelf een boterham van huis meenemen en die in de overblijfruimte samen met hun klasgenootjes opeten. Daarna is er nog tijd om te spelen. Maar op andere scholen hoef je geen broodtrommel mee te nemen: daar wordt de lunch door de school of de TSO-organisatie verzorgd. Als je kind voor de allereerste keer gaat overblijven, is het dus belangrijk om van te voren na te gaan wat er precies verwacht wordt.

 

Lees ook
Hier lees je alles over de kinderopvangtoeslag >

 

Wat kost het?

Voor het overblijven (en soms dus het eten) betaal je een ouderbijdrage. De school bepaalt hoe hoog die bijdrage is (dat schommelt vaak tussen de 2 en 4 euro per keer). Voor tussenschoolse opvang krijg je geen kinderopvangtoeslag.

 

En het continurooster?

Heeft de school van jouw kind een continurooster, dan moeten alle leerlingen tijdens de middagpauze op school blijven. De school zelf blijft dan verantwoordelijk voor het toezicht op de leerlingen, dat door leraren zelf verzorgd wordt. Er is dan dus geen sprake van tussenschoolse opvang en ouders hoeven dan ook geen overblijfbijdrage te betalen. 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >