Alles wat je moet weten over rode hond

23.09.2019 11:49
rode-hond-kind

Je kind is verkouden en zit binnen de kortste keren onder de kleine, rode vlekjes; het zou zomaar kunnen dat hij rode hond heeft. Hier lees je meer over de ziekte.


Wat is rode hond?

Rode hond is een besmettelijke ziekte (veroorzaakt door het rubellavirus) en komt voornamelijk bij kinderen voor – zij worden er met veertien maanden en op negenjarige leeftijd dan ook voor ingeënt. Hoewel rode vlekjes een duidelijk teken zijn van rode hond, begint het vaak met een lichte verkoudheid, lichte koorts of branderige ogen. Daarna krijgt je kind uitslag in zijn gezicht en binnen een paar uur over zijn hele lichaam. Soms lijkt het of de hele huid rood ziet.

Voor kinderen is het virus over het algemeen niet gevaarlijk, voor zwangere vrouwen wel: het kan leiden tot een miskraam of ernstige aangeboren afwijkingen bij hun ongeboren kind.

 

Hoe loop je rode hond op?

Vaak word je besmet via hoesten en niezen. Maar ook kun je het via handen, speelgoed of deurklinken overdragen.

 

Lees ook
Rode vlekjes bij je kind: een overzicht >

 

Hoe behandel je rode hond? 

Er zijn geen medicijnen tegen rode hond, want vaak gaat de ziekte vanzelf weer over. Verzorg je kind dus zoals je dat bij een flinke verkoudheid zou doen: geef genoeg drinken, paracetamol waar nodig, neem wat rust en geef de besmetting door op het kinderdagverblijf of op school.

 

Wanneer naar de huisarts?

Als je kind: 

  • steeds zieker wordt
  • te weinig (of niet) drinkt
  • steeds overgeeft
  • suf wordt
  • het benauwd krijgt
  • kreunt en extreem huilt
  • een grauwe huidskleur krijgt

Of: als je zelf zwanger bent en denkt dat je besmet bent.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!