Alles wat je moet weten over de vijfde ziekte

06.07.2020 07:52
vijfde ziekte

Heeft je kind vuurrode wangen of rode vlekjes in zijn gezicht, die later over zijn hele lichaam verspreiden? Dan kan hij de vijfde ziekte onder de leden hebben. Wat dat precies is en wat je eraan kunt doen, leggen wij je uit.

De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen tussen de vier en tien jaar, meestal in het voorjaar of de vroege zomer. Het wordt veroorzaakt door het Pravo B19-virus en is licht besmettelijk. Het wordt overgedragen bij hoesten en praten, via druppeltjes in de lucht.

Als je kind besmet is geraakt, duurt het ongeveer twee weken voordat de eerste verschijnselen optreden. Tot die tijd kan je kind de ziekte aan anderen overdagen. Heeft je kind de vijfde ziekte eenmaal gehad, dan kan hij die nooit opnieuw krijgen.

Hoe herken je de vijfde ziekte?

Je kind krijgt rode vlekjes in het gezicht en later kunnen die verspreiden over zijn hele lichaam. Ook kunnen zijn wangen erg rood worden en kan hij last hebben van koorts of jeuk. Meestal voelt je kind zich niet ziek.

 

Wat kun je eraan doen?

Vrij weinig. Gelukkig verdwijnt de huiduitslag na ongeveer een week. Het kan zijn dat de vlekjes nog een paar weken terugkomen, maar dan verdwijnen ze ook weer snel.

Als je kind erg last heeft van jeuk, kan je bij de huisarts een crème of zalf aanvragen. Ook kan een paracetamol helpen als je kind zich niet lekker voelt.

 

Wanneer moet je alert zijn?

Als je kind jonger is dan drie maanden en verschijnselen heeft die duiden op de vijfde ziekte, is het verstandig om je huisarts te bellen.
Doe dit ook als je kind steeds zieker wordt en bijvoorbeeld weinig of niet drinkt, veel overgeeft, suf of benauwd wordt of als hij blijft huilen of kreunen.

Bron: RIVM & Thuisarts.nl

 

 

Lees ook:
Dit moet je weten over huiduitslag bij je kind >