Alles wat je moet weten over de hielprik
Als je baby een paar dagen oud is, krijgt hij een hielprik. Dit is een bloedonderzoek om na te gaan of je kind een ernstige, zeldzame aangeboren ziekte heeft. Hoe de hielprik gedaan wordt, leggen we je uit.
De naam zegt het eigenlijk al: er wordt geprikt in de hiel van je baby om wat bloed bij hem af te nemen. Dit wordt in een laboratorium onderzocht op een aantal zeldzame, ernstige ziektes. Dan kun je denken aan een ziekte van de schildklier of bijnier, maar ook een vorm van bloedarmoede of stofwisselingsziekten.
Gelukkig komen deze ziektes niet vaak voor en is de kans klein dat je baby deze heeft. Maar is dat wel het geval, dan is het belangrijk dat dat zo snel mogelijk geconstateerd wordt. Zo kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind voorkomen of beperkt worden en gestart worden met een behandeling.
Wat kost de hielprik?
Niets, want de screening is gratis. Deelname is dan ook vrijwillig. Voordat de hielprik bij je baby wordt gedaan, moet jij eerst toestemming gegeven.
Lees ook:
De gehoortest bij pasgeborenen: zo werkt die >
Hoe werkt het?
De screening vindt plaats in de kraamweek en de verloskundige of een medewerker van de jeugdgezondheidsorganisatie komt daarvoor bij je thuis langs. Als je baby in het ziekenhuis ligt, voert een verpleegkundige de hielprik uit.
De screening wordt gedaan met een speciaal apparaatje, waarbij een paar bloeddruppels worden opgevangen op een speciaal kaartje.
De uitslag
Als de uitslag goed is en je kind dus geen ernstige, zeldzame ziekte heeft, dan ontvang je geen bericht. Bij een afwijkende uitslag hoor je dat binnen vijf weken van je huisarts.
Het kan zijn dat de uitslag van de hielprik niet duidelijk is en dat er een tweede hielprik gedaan moet worden. Meestal gebeurt dat binnen twee weken na de eerste poging. Over de uitslag van de tweede prik krijg je altijd binnen een maand bericht.
Bron: Rijksoverheid
Nog meer Kek Mama?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >