Als je baby een paar dagen oud is, krijgt hij een hielprik. Dit is een bloedonderzoek om na te gaan of je kind een ernstige, zeldzame aangeboren ziekte heeft. Hoe de hielprik gedaan wordt, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
De naam zegt het eigenlijk al: er wordt geprikt in de hiel van je baby om wat bloed bij hem af te nemen. Dit wordt in een laboratorium onderzocht op een aantal zeldzame, ernstige ziektes. Dan kun je denken aan een ziekte van de schildklier of bijnier, maar ook een vorm van bloedarmoede of stofwisselingsziekten.
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig komen deze ziektes niet vaak voor en is de kans klein dat je baby deze heeft. Maar is dat wel het geval, dan is het belangrijk dat dat zo snel mogelijk geconstateerd wordt. Zo kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind voorkomen of beperkt worden en gestart worden met een behandeling.
Wat kost de hielprik?
Niets, want de screening is gratis. Deelname is dan ook vrijwillig. Voordat de hielprik bij je baby wordt gedaan, moet jij eerst toestemming gegeven.
De screening vindt plaats in de kraamweek en de verloskundige of een medewerker van de jeugdgezondheidsorganisatie komt daarvoor bij je thuis langs. Als je baby in het ziekenhuis ligt, voert een verpleegkundige de hielprik uit.
Lees verder onder de advertentie
De screening wordt gedaan met een speciaal apparaatje, waarbij een paar bloeddruppels worden opgevangen op een speciaal kaartje.
De uitslag
Als de uitslag goed is en je kind dus geen ernstige, zeldzame ziekte heeft, dan ontvang je geen bericht. Bij een afwijkende uitslag hoor je dat binnen vijf weken van je huisarts.
Het kan zijn dat de uitslag van de hielprik niet duidelijk is en dat er een tweede hielprik gedaan moet worden. Meestal gebeurt dat binnen twee weken na de eerste poging. Over de uitslag van de tweede prik krijg je altijd binnen een maand bericht.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.